BERKEL-ENSCHOT – Het Brabantse Indoor Skicentrum Skish heeft het zwaar. Het vervroegen van de kerstvakantie en het verlengen van de huidige coronamaatregelen zorgen voor een flinke financiële tegenvaller binnen de skihal. “We zitten met onze handen in het haar.”

De vaccinatieplicht in verschillende bekende wintersportgebieden zorgt voor meer afmeldingen bij het skicentrum. Barbara van den Meijdenberg, bedrijfsleider bij Skish, legt uit: “Ze hebben het Janssen-vaccin en niet op tijd de booster kunnen krijgen. Hun ingeplande skilessen zijn overbodig geworden en deze hebben ze dus geannuleerd.” De maatregelen – zowel in de wintersportgebieden als in ons eigen land – zorgen ervoor dat het bedrijf zo’n 25 duizend euro misloopt. Van den Meijdenberg: “We zijn seizoensgebonden en van deze tijd zouden we het moeten hebben. Dit is een zware financiële tegenvaller voor ons.” 

Van den Meijdenberg baalt enorm. Veel skileraren werken overdag elders, wat het inplannen van de skilessen lastig maakt nu alle sportaccommodaties voor 17:00 dicht moeten. Ook de kerstvakantie die dit jaar een weekje eerder begint, brengt de nodige stress met zich mee voor het bedrijf. Van den Meijdenberg: “Sommige gezinnen besluiten om dit weekend al te vertrekken. Ze willen nog snel een paar lesjes nemen om voorbereid de vakantie in te gaan. Maar we hebben er gewoonweg de mankracht niet voor. Het is een chaos hier.”

Axel Dees, woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, legt uit dat deze maatregelen nodig zijn om de contactmomenten te verminderen en de drukte te beperken. Dees: “De drukte in de avond is er nu in ieder geval niet.”