De nieuwe ministerposten zijn bekend. Rutte is door de Tweede Kamer verkozen tot formateur. Dit betekent dat hij in gesprek mag gaan om een nieuw kabinet te vormen. Er komen twintig ministers, waarvan de helft vrouw is en daarbij komen negen ondersteunende staatssecretarissen. Wie worden er genoemd voor een functie?

Minister van Algemene Zaken en minister-president:

Nederland, Den Haag, 15-05-2019. Mark Rutte, Minister-president, minister van Algemene Zaken. Arenda Oomen Fotografie in opdra

Één ding staat zo goed als zeker vast. Mark Rutte gaat voor een vierde ronde en zou daarmee de langstzittende premier uit de Nederlandse geschiedenis worden.

Vind jij dat Rutte een vierde termijn verdient?
  • Voeg je antwoord toe

Minister van Financiën (MinFin)

Het is traditie dat het belangrijkste ministerie naar de tweede partij van het land gaat. Dit keer is dat D66. Vier jaar geleden was de tweede partij in het kabinet het CDA, zij hadden maar 17.000 stemmen meer dan de derde partij D66. Het schijnt dat Sybrand Buma in 2017 niet te porren was om het ministerie weg te geven. In de politiek wordt veel wrok gekoesterd dus D66 zal dit ministerie zelf houden. Wopke Hoekstra keert wel terug in het kabinet maar niet als minister van Financiën.

Rijksoverheid

De post zal waarschijnlijk naar Hans Vijlbrief gaan. Hij is op dit moment demissionair staatssecretaris en werd ingevlogen om samen met Alexandra van Huffelen de Toeslagenaffaire tot een goed einde te brengen. Hij wordt waarschijnlijk ondersteund door Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland die namens de VVD als staatssecretaris in het kabinet zou plaatsnemen.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Demissionair minister Wouter Koolmees gaf aan dat hij niet zou terugkeren in het nieuwe kabinet. Hij vond het niet kunnen om plaats te nemen in het kabinet als hij ook al informateur was.  De nog relatief jonge cijferwonderboy werd lang genoemd als minister van Financiën maar gaat in zijn eigen woorden ‘iets anders doen.’

Door de enorme werkdruk komt er een extra minister op dit ministerie.

Carola Schouten (ChristenUnie) en Wopke Hoekstra (CDA) worden genoemd. SZW is een ministerie waar confessionele partijen sowieso meer waarde aan hechten dan liberale partijen. Schouten is nu minister van LNV en is een van de weinigen die zonder littekens het kabinet Rutte-III heeft overleefd. Zij zal waarschijnlijk ‘promoveren’ naar een belangrijkere post, ook om de ChristenUnie te paaien om weer met Rutte mee te doen.

Den Haag, 3 april 2018. Carola Schouten, vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. MARTIJN BEEKMAN
Wopke Hoekstra, minister van Financiën Rijksoverheid

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

ROTTERDAM – Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), ANP BAS CZERWINSKI ANP / ANP

Van Hugo de Jonge is het bekend dat hij niet terugkeert als minister van Volksgezondheid. Een veel genoemde naam is voorzitter van Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers. Kuipers zelf maakt er geen geheim van dat hij wel de ambitie heeft om minister te worden. Zijn collega Diederik Gommers zei op de radio dat Kuipers gepolst is voor deze post. Hij zou dan namens het CDA, minister van VWS worden.

Wie zie jij liever als minister van VWS?

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)

Portret Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vicepremier voor Rijksoverheid.nl, bewindspersonenpagina Arenda Oomen Fotografie

Het is één van de belangrijkste posten en het gaat waarschijnlijk weer naar de zelfbenoemde ‘onderwijspartij’ D66. Een rondzingende naam is rector-magnificus Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht. Een andere naam is minister van VWS Hugo de Jonge. Hij was vroeger leraar op een basisschool in Rotterdam.

Huidig minister van Primair Onderwijs, Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob (CU) maakte vandaag bekend dat hij niet terug zal keren in Rutte-IV. Of huidig minister van OCW Ingrid van Engelshoven nog een termijn meedraait is onbekend.

Vind jij dat de minister van OCW een onderwijsachtergrond moet hebben?

Minister van Buitenlandse Zaken

DEN HAAG – Portret van Jeanine Hennis-Plasschaer, Tweede Kamer-lid voor de VVD. ANP JERRY LAMPEN ANP / ANP

Sigrid Kaag, die na de mislukking van de evacuaties uit Afghanistan aftrad, zal in het nieuwe kabinet niet terugkeren als minister van Buitenlandse Zaken. Een veel genoemde naam is oud-minister Jeannine Hennis-Plasschaert. Zij moest in het kabinet Rutte-II aftreden als minister van Defensie door een technische fout waarbij Nederlandse militairen omkwamen. Ze werkt nu als VN-gezant in Irak maar keert dus misschien terug naar de Haagse kaasstolp.

Nieuwe ministers en staatssecretarissen

Er zijn een aantal nieuwe functies in het volgende kabinet. Lamyae Aharaouay, parlementair journalist voor het NRC postte vandaag deze foto:

Nieuwe ministers:

Er komen ook vier compleet nieuwe ministerposten in Rutte-IV: Klimaat&Energie (K&E), Natuur&Stikstof (N&S), een minister voor Wonen en Ruimtelijke Ordening (WRO) en een minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen (APP).

K&E: De huidig staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat is Dilan Yeşilgöz. Zij zal waarschijnlijk terugkeren in het kabinet omdat ze op een positieve manier is opgevallen.

N&S: Stikstof is een echt hoofdpijndossier, ze gaan hier iemand opzetten met kennis van het dossier. In Den Haag is het stil over wie deze functie krijgt.

WRO en APP: Wie hiervan minister zal worden is ook nog onbekend. Er zijn geen namen genoemd.

Nieuwe staatssecretarissen

Opvallend is de staatssecretaris voor Mijnbouw. Deze zal waarschijnlijk het Groningendossier op zich krijgen waar Rutte-III bijna over struikelde. Ook de staatssecretaris voor Digitalisering is nieuw. Hier is lang voor gelobbyd en Rutte geeft er nu dus gehoor aan. Tot slot is de staatssecretaris Jeugd en Preventie nieuw. Dat hier een staatssecretaris aan verbonden zit is niet geheel onverwachts. Het coalitieakkoord was erg ambitieus als het ging over gezondheid bij jeugd en het tegenhouden van jeugd die de criminaliteit in ging.