Verschillende standbeelden in de steden Amsterdam, Zwolle, Nijmegen en Groningen werden op donderdag 16 december rood aangekleed. Dit als protest tegen de compensatie voor studenten die schulden hebben opgebouwd onder het huidige leenstelsel. Volgens de FNV Young & United en JOVD (Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie) is deze compensatie te laag.

Emmely Kokshoorn, 14/12/2021

Vanaf 2023/2024 krijgen studenten een basisbeurs en een inkomstenafhankelijke studiebeurs. Studenten die onder het leenstelsel hebben geleend krijgen een studievoucher of korting op de opgebouwde studieschuld.

“Wij hoorden dat de compensatie minimaal zal zijn: duizend euro bovenop de studievoucher van tweeduizend euro. Hierdoor blijven heel veel studenten in het rood staan en daarom hebben wij de standbeelden rood aangekleed, ook om aan te tonen dat studenten dit niet moeten pikken,” vertelt Alina Bijl, voorzitter dan de FNV Young & United. “We willen het kabinet een reactie geven van ‘what the fuck’.”

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Pepijn Kruiswijk, voorlichter van de JOVD (de jongerenorganisatie van de VVD), is het niet eens met de manier waarop de gedupeerde studenten hebben geprotesteerd: “Ik vind niet dat burgerlijke ongehoorzaamheid de manier is om een boodschap over te brengen en te protesteren. We kunnen niet voor elk ‘ditje en datje’ dingen slopen”, aldus Kruiswijk.

“Je doet met het aankleden van beelden niemand kwaad. We zitten niemand in de weg. We zitten wel eens in de weg, maar altijd met een doel. We zijn altijd vreedzaam, soms een beetje ludiek, maar dat moet ook wel”, reageert Bijl op Kruiswijk. “Als studenten niet protesteren, wie dan wel? We hebben een generatie studenten van 8 cohorten in het leenstelsel die geforceerd duizenden euro’s aan schuld opbouwen. Studenten zijn de dupe en staan 10 – 0 achter op het leven,” maakt ze duidelijk.

Toch staat Kruiswijk achter de boodschap die de studenten met het verkleden van de standbeelden willen overbrengen: de compensatie voor studenten onder het leenstelsel is ook volgens hem te laag.

“We willen het kabinet een reactie geven van ‘what the fuck'” – Alina Bijl

Voorzichtige tevredenheid

Bijl vertelt voorzichtig tevreden te zijn: “De welwillendheid voor verandering is fijn, maar duizend euro op een gemiste basisbeurs is gewoon hartstikke oneerlijk”.

“We worden blij gemaakt met een dode mus”, vertelt Kruiswijk. “Ik zie een generatie die tussen wal en schip valt.” Volgens hem zijn meeste leden van de JOVD zelf ook nog student en behoren zij dus ook tot de zogenoemde ‘Pechgeneratie’.

“Je mag een gegeven paard nooit in de bek kijken,” aldus Kruiswijk. “Toch is het alsof je jarig bent en een doosje Lego van een tientje krijgt. Nou, superleuk. Maar je broertje krijgt een Playstation 5. Zo voelt het.”

Verandering

Volgens Kruiswijk is de compensatie door maatschappelijke druk uit te oefenen omhoog te krijgen: “Het leenstelsel is verandert omdat er veel maatschappelijke druk werd uitgevoerd. Op die manier moet de compensatie dus ook verandert worden.”

“Ons plan is om op 5 februari met een grote groep studenten naar de Dam te gaan”, vertelt Bijl. “We willen laten zien dat dit de studenten zijn wiens toekomst je verknalt. Met de boodschap: doe daar wat aan en zorg dat ze gecompenseerd worden op een goede manier. Trek het speelveld gelijk met andere generaties,” sluit ze af.

Beeld: FNV Young & United Emmely
Beeld: FNV Young & United Emmely
Beeld: FNV Young & United Emmely