Geschreven door Sophie Everts

Experts vragen de Nederlandse overheid om hun visie over corona en de aankomende toekomst te verduidelijken. De sport gemeenschap zal moeten gaan wennen aan de actuele beperkingen. Hoe het er nu uitziet zullen komende winters weinig verschillen van de huidige.

Het voetbalseizoen opschuiven naar de zomer? Volgens Rodney Hartgers, bestuurslid van Sportclub Doesburg, moeten we overwegen onze gewoontes aan te passen als het coronavirus een terugkerend fenomeen wordt. Geert Slot, woordvoerder bij het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlands Sport Federatie, zegt dat de sport gedeeltelijk door zal blijven gaan ongeacht wat er met corona gebeurt.

“Je zal door moeten blijven organiseren”, constateert meneer Slot, “Het lukt sportverenigingen elke keer weer om aanpassingen te blijven doen. Door wat wél mogelijk is door te laten, zullen de veranderingen op een gegeven moment als ‘business as usual’ worden gezien”. De toekomst voor onder andere voetbal of hockey is dat gemeentes onderling meer gaan uitwisselen. Zo kan de jeugd op de fiets naar omliggende dorpen en steden om daar wedstrijden te spelen, wat tevens ook erg gezond is. Als de besmettingen dan weer oplopen kunnen competities stopgezet worden maar moet de mogelijkheid wel komen om de lokale sportclubs vaker te openen stelt Slot vast.

Woordvoerder Slot ziet ook de gevolgen van sponsoren die zich financieel terugtrekken. Gemeentes lijken de clubs daardoor meer te ondersteunen en beter in gesprek met ze te gaan. Het belangrijkste voor aankomende winters is maatwerk, vindt Slot, “nu zijn de maatregelingen heel generiek en gelden voor iedereen. Wij bij het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlands Sport Federatie gaan ervan uit dat de maatregelen veel gedifferentieerder gaan worden”.

Beluister hier het interview met Rodney Hartgers, bestuurslid van Sportclub Doesburg: