Per 1 januari moet iedereen statiegeld betalen voor blikjes.  Verspreid over heel Nederland komen duizenden inleverpunten voor statiegeldflesjes en –blikjes. Dit is niet alleen goed voor het milieu, ook het vee profiteert hiervan. De blikjes komen nu vaak in het voer van de dieren terecht. ‘Ze krijgen er een geperforeerde maag van.’ 

 150 Miljoen blikjes belanden jaarlijks in het milieu als zwerfafval. “Mensen hebben geen zin om met blikjes rondt te lopen”, vertelt Miranda Boer van stichting Afvalfonts Verpakkingen, “Blikjes komen op straat terecht. Veel wordt natuurlijk opgeveegd door de gemeente, maar lang niet alles”. Op deze manier hoopt de stichting dat blikjes beter worden weggegooid omdat er nu een waarde aan vast zit. 

Vervuiling  

Al deze blikjes die in de natuur terechtkomen zijn natuurlijk erg vervuilend. “Door nu statiegeld te binden aan deze blikjes voorkomen we dat er ruim zes miljoen zwervende blikjes in de rivieren van Nederland komen”, vertelt vertelt Jeroen Dagevos, Head of Programs van foundation Plastiksoep. “Een voorbeeld hiervan zijn de kleine plastic petflesjes. Daar zit vanaf deze zomer statiegeld op en de hoeveelheid flesjes is fors afgenomen en de verwachting is dat dit ook met de met blikjes gaat geburen. Waarschijnlijk zal deze afname nog groter zijn, want bij plastic flesjes kan je de dop er op dien en terug in je tas gooien. Dit kan niet met blikjes en daarom belanden ze sneller in de natuur.’’ 

Een van de doorslaggevende redenen dat er statiegeld op blikjes kwam was is dat het materiaal van blikjes regelmatig terechtkomt in het voer van vee. “Veel blikjes komen in de berm of in het gras terecht. Wanner het gras gemaild wordt worden de blikjes versnipperd en komt tussen hooi terecht. Dit wordt uiteindelijk gebruik als voer voor het vee bij de boer. Dieren kunnen hier niet alleen ziek van worden maar ze kunnen ook een geperforeerde maag van krijgen. Hierdoor sterven veel dieren. Dit is een van redenen dat de overheid over de streep trok”, aldus Dagevos. 

Uitvoering 

Eind volgend jaar moet er bij 1500 supermarken en bij 1000 anderen locaties punten zijn om je blikjes in te kunnen leveren. Deze inleverpunten worden opgezet door Stichting Afvalfonts Verpakkingen, dat namens Drankenproducenten optreedt. “Dit is de deadline van de overheid en die verwachten we ook te halen”, vertelt Boer, “Er hebben een hoop knappe kopen aan gewerkt en we hebben altijd nog de 1500 supermarkten die meewerken,” Wie dit gaat allemaal gaat verwezenlijken is nog niet bekend, maar een ding is zeker: er is sowieso een dekkend aantal punten in begin 2023.