Dit weekend zal in De Kuip de 198e Klassieker worden gespeeld. Deze versie van Feyenoord-Ajax wordt gespeeld op zondag 19 december 14:30. Het duel gaat tussen de nummer twee en de nummer drie op de ranglijst. Beide ploegen staan na 16 speelrondes op 36 punten.

Geen fans toegestaan

Bij het duel zullen geen fans aanwezig zijn door de huidige coronamaatregelen. Er was voor de wedstrijd nog even hoop dat er met fans gespeeld mocht worden. Dit werd door het verlengen van de coronamaatregelen snel van de baan geholpen. Deze Klassieker wordt de derde zonder fans.

Steven Berghuis

Er zal maar één iemand blij zijn dat er geen fans bij zijn; Steven Berghuis. Berghuis maakte in de zomer van juli 2021 de veelbesproken transfer van Feyenoord naar Ajax. Berghuis was destijds verreweg de populairste speler onder de fans van Feyenoord. De harde kern van Feyenoord keek al lang uit naar de confrontatie tussen de twee ploegen.

Politie

Ondanks dat er geen fans aanwezig mogen zijn, staat de politie toch paraat. De Rotterdamse politie laat weten dat ze op alle scenario’s voorbereid zijn. Ze vertellen niks over de hoeveelheid ingezette agenten en wat het benaderingsplan zal zijn. “We willen kwaadwillen niet wijzer maken dan ze al zijn”, laat een woordvoerder van de politie weten.

Geschiedenis

De Klassieker is dus al 197 keer gespeeld. Ajax heeft de betere cijfers met 90 overwinningen. Daar tegenover staat Feyenoord met 59 overwinningen. 48 keer eindigde de Klassieker in een gelijkspel. De laatste editie van Feyenoord-Ajax eindigde in 0-3 (9 mei 2021).

Blessure Mazraoui

De rechtsback van Ajax, Noussair Mazraoui, kan tijdens de Klassieker hoogstwaarschijnlijk niet spelen. “Hij doet eerder niet dan wel mee, zoals ik het nu bekijk”, liet Ajax-coach Erik Ten Hag weten tijdens het persmoment op donderdag. Bij Feyenoord is Gernot Trauner een vraagteken voor zondag. Tijdens de bekerwedstrijd tegen FC Twente deze week, liep de Oostenrijkse verdediger een lichte bovenbeenblessure op.

Scheidsrechter Dennis Higler zal zondag om 14:30 voor het eerst fluiten.