Het gaat ten opzichte van heteroseksuele jongeren slecht met de lesbische, homoseksuele en biseksuele (LHB) jongeren in ons land. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Nederland blijkt uit een onderzoek van PEW Research Centre uit 2020 op nummer twee te staan van homo-acceptatie. Toch hebben LHB-jongeren het gevoel dat ze hun verhaal niet kwijt kunnen in hun omgeving volgens het recente onderzoek van het SCP.
Het onderzoek scheen licht op hoe jongeren bepaalde aspecten van hun leven ervaren: gezondheid, (on)geluk, psychosomatische klachten en psychische problemen. Op alle vlakken scoort de LHB-jeugd lager dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.

Psychosomatische klachten
Koppijn, zenuwen, rugpijn, slecht humeur en duizeligheid. Daar moet je aan denken als je last hebt van psychosomatische klachten. Deze klachten uiten zich lichamelijk maar zijn ontstaan door psychische klachten. LHB-jongeren hebben vaker last van dit soort klachten. Dit komt bijvoorbeeld omdat zij vaker piekeren vanwege hun seksuele geaardheid.

Biseksuele jongeren meer last
De cijfers over biseksuele jongeren verschillen ook nog ten opzichte van de homoseksuelen en lesbiennes. Op alle vlakken scoren de biseksuelen slechter dan de rest van de LHB-community.
30 procent van de homoseksuele en lesbiennes heeft last van psychische problemen. Ondertussen heeft 51 procent van de biseksuele daar last van. Dit komt omdat biseksuele slechter over zichzelf en hun seksualiteit voelt dan de homoseksuele en lesbiennes. Ze ervaren vaker uitsluiting van zowel de heteroseksuele samenleving als de LHBTIQ+ community.

Olivia en Julian
Julian (18) (naam bekend bij redactie) valt op jongens. Hij leed aan die psychosomatische klachten, zenuwen om precies te zijn. Het gevoel van onbegrip werd voor Julian ook versterkt wanneer bepaalde groepjes op school vervelende opmerkingen naar zijn hoofd smeten. In zijn vriendenkring had hij daar absoluut geen last van, maar school voelde zo toch onaangenamer.

Olivia (16) (naam bekend bij redactie) is biseksueel. De klachten die in het onderzoek aangehaald worden, gelden voor haar niet. Ze heeft nauwelijks het gevoel gehad dat ze niet werd begrepen in haar omgeving.
“Mijn moeder is heel open. Toen zij jong was ging ze al met haar gay vrienden naar de disco.”
In haar oude vriendenkringen merkte ze wel soms dat ze niet begrepen werd. Haar oplossing; je omgeving veranderen. Je omringen met mensen die je wel begrijpen. Dat is ook gelijk haar tip voor LHB-jongeren die zich slecht voelen. Opzoek gaan naar het begrip.

NickWolters