Als het aan het nieuwe kabinet ligt gaat de prijs voor ongezonde producten omhoog met 20%. Het plan uit het coalitieakkoord is om een suikertaks in te voeren, een belasting op suiker. Het idee erachter is dat de prijs van ongezonde producten stijgt waardoor minder mensen het product uiteindelijk zullen kopen.

In Groot-Brittannië werd in 2018 zo’n suikertaks al ingevoerd. De invoering van een suikertaks op frisdrank heeft het koopgedrag van de Britten ten goede veranderd. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge.

Goed idee

Diëtiste Jennifer de Jonge van de praktijk Vivendi Tilburg vertelt dat ze enthousiast is over het plan van een suikertaks. ”De overheid probeert de suikerinname van Nederlanders al jaren naar beneden te brengen. Dankzij het nieuwe plan van de overheid worden mensen hopelijk in de gezonde richting gepusht aangezien de ongezonde producten duurder worden en de gezonde producten goedkoper.’’ Volgens het Voedingscentrum is het invoeren van de suikertaks een goed plan omdat overgewicht een groeiend probleem in Nederland.

Groenten en fruit goedkoper

Ook wordt de btw verlaagd naar 0% op groenten en fruit. Diëtiste Maria Bok van de praktijk Cabron Tilburg vindt dit een goed idee. ‘’Het is slim om groente en fruit goedkoper te maken, het wordt dan aantrekkelijker om gezond te gaan eten.’’ Of het plan van de suikertaks gaat werken weet Maria niet. ”Nu zal het niet voor iedereen uitmaken of iets 50 cent duurder wordt. Zelf vind ik de beslissing om de btw op groenten en fruit naar 0% te brengen veel effectiever.’’

De helft van de Nederlanders te dik

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is vijftig procent van de Nederlanders te zwaar. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat gezondheidsproblemen vooral een rol spelen onder mensen met overgewicht. Nederlanders krijgen te veel vrije suikers binnen. Volgens het Diabetes Fonds eten we zo’n 30% vrije suikers te veel.

luciageelen

Effectief?

De invoering van de suikertaks zal volgens Jennifer uiteindelijk vooral voordelig gaan uitpakken voor sommige bevolkingsgroepen, zoals de laagopgeleiden of mensen met een lager inkomen. ‘’Deze mensen hebben vaak wat minder te besteden, dus zullen door de suikertaks minder ongezonde producten gaan kopen.’’