Door: Guus van Lennep en Lennard Vader

Door de coronacrisis staat carnaval ook dit jaar op losse schroeven. Om het feest alsnog door te laten gaan wordt er gekeken naar oplossingen. Zo heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een verzoek ingediend om carnaval te verplaatsen naar de zomer vanwege de lage besmettingen. Maar is dit wel een goed idee?

Jan Depla, burgemeester van Breda, denkt dat de samenleving zich aan moet passen aan het coronavirus om tradities voort te zetten. ”Het is te bewijzen dat coronacijfers in de zomer minder zijn, dus het is een simpele rekensom. Je kan denken ‘ik wil mijn leven niet aanpassen’, maar dan doet corona dat wel voor je.”

Volgens Depla is de onvoorspelbaarheid van het virus een grote valkuil. ”Waar je rekening mee moet houden is het feit dat corona nog lange tijd onder ons zal zijn, dus dat we nog constant geconfronteerd kunnen worden met pieken en golven.’’ Volgens Depla is een andere manier van denken hierbij ook van cruciaal belang. ‘’De grootste vraag die wij ons als collectief moeten stellen is: ‘Hoe maken wij ons zo niet kwetsbaar mogelijk? Hoe passen wij ons dagelijks leven aan?”, zegt Depla.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn erachter gekomen dat carnaval heeft geleid tot een toename in coronabesmettingen in 2019. De onderzoekers ontdekten ook dat carnaval in 2018 verantwoordelijk was voor een toename in het aantal griepgevallen.

Volgens Robbert Collignon, eigenaar van huisartsenpraktijk in Mierlo, ontlast je de zorg niet als het gaat om griep of andere gezondheidsklachten. ”Huisartsen hebben niet per se baat bij het zomer-alternatief. Normaliter merken wij sowieso vrij weinig verschillen in opkomst na en rondom carnaval, hoogstens een keer iemand die met te veel alcohol op van zijn fiets valt”, zegt Collignon.

Carnaval in de zomer heeft niet alleen effect op de feestvierders, maar ook op onder andere feestwinkels en verenigingen. In deze video een kijk door hun ogen:

Krijgt carnaval in 2022 tóch nog een zonnig vooruitzicht? 

Door de coronacrisis staat carnaval op losse schroeven. Vorig jaar werd het grote evenement voor het eerst afgelast. Ook dit jaar lijkt de kans erg klein dat het feest door kan gaan. Daarom wordt er gedacht aan eventuele oplossingen. Zo is de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) met een voorstel gekomen om carnaval te verplaatsen naar de zomer. De reden hiervan is dat er minder besmettingen zijn in de zomer in vergelijking met de koude periode rond februari en maart. Is dit een reële optie? Hoe kijken carnavalswinkels en voorzitters van de verenigingen hiernaar? Zorgen deze oplossingen ook voor een ontlasting van de zorg? 

Jean-Pierre van der Meijs, ex-prins en bestuurslid van de Brabantse Carnavals Federatie, is geen fanatiek voorstander van het alternatief. ”Carnaval is een feest van tradities. Het is een katholiek feest en is gekoppeld aan een katholieke feestdag. Er zit veel meer achter. Op basis van die tradities staan wij niet achter de suggestie.” 

Volgens Van der Meijs is het probleem groter gemaakt dan het uiteindelijk is. ”Het wordt overschat dat het vieren van carnaval niet te behappen is in de winterperiode. Het is als een druppeltje op een gloeiende plaat. Het wordt té snel afgeschreven.” 

Als het zover zou komen om carnaval te verplaatsen naar de zomer, moet er volgens Van der Meijs eerst een gestructureerde opzet zijn. ”Ik denk dat de regering eerst met een goed plan moet komen, mocht dit daadwerkelijk een vraagstuk worden. In ieder geval een bredere aanpak dan enkel het verschuiven van carnaval, want daar komt nog veel meer bij kijken.” 

In eerste instantie klinkt het verschuiven van carnaval naar de zomer misschien een beetje vreemd. Gezien het feit dat de coronacrisis ons in de houdgreep blijft houden, moet er misschien wel gekeken worden naar dit soort veranderingen om tradities voort te kunnen zetten.  

De redactie heeft een enquête verspreid onder jongeren. Hierin kwam naar voren dat het merendeel het een goed idee zou vinden om het volksfeest te verzetten: 

Lennard Vader

Het aantal jongeren dat klachten overhoudt aan het feesten tijdens carnaval valt niet mee: 

Lennard Vader

Daarnaast werd er aan de jongeren gevraagd hoe zij tegen een carnavalsviering in de zomer aankijken in vergelijking met carnaval in de winter. Enkele antwoorden op deze vraag zijn vervolgens voorgelegd bij een carnavalswinkel. Op de bevindingen uit de enquête werd als volgt gereageerd:  

”Prima, het lijkt me alleen bloedheet met alle outfits,” zegt Margot van Delft. Volgens Mees van Caem is het vooral belangrijk dat we carnaval gewoon kunnen vieren. ”Goed idee, kunnen we het toch nog vieren. En het is minder koud.” 

Om meer besmettingen tegen te gaan en ervoor te zorgen dat minder mensen verkouden worden, is carnaval in de zomer vieren volgens Olivier Roestenberg een prima idee. ”Je staat vaak buiten in de rij in de winter en hierdoor merk ik dat je toch snel verkouden wordt. Vooral omdat het lastig is een jas mee te nemen aangezien je die vaak niet kan opbergen.”  

Volgens Luna Huisinga voorkomt de verplaatsing ook veel zieken en ‘gezeik’ met je spullen. ”Het lijkt mij een goed idee. Carnaval wordt namelijk gehouden in een periode waar het erg koud is. Ik heb zelf gemerkt dat ik en nog vele anderen vaak zonder warme kleding door de stad lopen. Dit is niet goed voor onze gezondheid. Verder hoef je in de zomer geen jas mee te nemen, wat een hoop gezeik bij de garderobe bespaart.”    

Uit de meeste reacties kun je concluderen dat het verplaatsen van carnaval goed bevalt wegens het warme weer. Wel zijn de jongeren benieuwd hoe het bij carnaval in de zomer zit met de kleding die je normaal gesproken aanhebt.  

Waar mensen hun kleding vandaan halen, is te zien in de onderstaande grafiek ‘’Waar haal je normaliter je carnavalskleding?’’ 

Lennard Vader

Je ziet dat de meeste jongeren hun kleding kopen bij een carnavalswinkel. Daarnaast heeft een deel nog kleding thuis liggen. Een opvallend punt is dat een aantal personen de kleding zelf maken of in het buitenland bestellen.  

Uit de resultaten van de enquête kunnen we concluderen dat de meeste jongeren niet tegen het plan zijn om carnaval te verzetten naar de zomer. Wel geven ze aan dat je je kleding erop moet aanpassen omdat het anders erg warm is.