Door Julia Kanters en Marit Laurenssen

Het nieuwe coalitieakkoord biedt seksuele voorlichting voor jongeren aan inclusief specifieke aandacht voor consent; wederzijdse instemming voor seks. Expertisecentrum Seksualiteit Rutgers juicht dit toe, zeker nu de Nederlandse jeugd op steeds latere leeftijd voor het eerst van bil gaat. Betekent dit dat onze jongeren preutser zijn geworden? Presentator bij BNNVARA en seks-expert Jurre Geluk vindt van wel.

Erotische adventkalenders schieten als paddenstoelen uit de grond, op Instagram heb je vast wel eens een gesponsorde post met EasyToys voorbij zien komen en is het wel een échte girlsnight als het woord ‘Satisfyer’ niet is gevallen? Hoewel dit soort voorbeelden doen vermoeden dat de huidige generatie jongeren allesbehalve preutser is geworden, is er een opvallende ontwikkeling gaande. Uit onderzoek van ‘Seks onder je 25e – uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland – blijkt dat Nederlandse jongeren op steeds latere leeftijd voor het eerst seks hebben. Waar in 2012 nog de helft van de jongeren op zijn zeventiende de neukprimeur had, is dit in 2017 gestegen naar gemiddeld achttien jaar. Ook schuift de gemiddelde leeftijd van de eerste keer zoenen, hand- en mondwerk met ongeveer anderhalf jaar op.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Marit Laurenssen

Volgens Hanneke de Graaf dragen er verschillende factoren bij aan het preutser worden van onze jeugd. Ze is projectleider van ‘Seks onder je 25e’ en doet al jaren onderzoek naar de seksuele vorming onder jongeren. “Vooral jongvolwassen meiden willen vaak zeker weten dat ze de eerste keer met ‘de juiste’ doorbrengen. Ze wachten vaker af met seks”, legt ze uit. “Maar ook de intrede van social media maakt het niet makkelijk voor onze jeugd. Het verhoogt de druk, want voor je het weet liggen persoonlijke dingen open en bloot op het internet.” Ze geeft aan dat vooral meiden bang zijn voor eventuele reputatieschade; je hebt te veel sekspartners gehad, je bent te makkelijk in bed te krijgen of je bent te jong voor seks en voor je het weet krijg je een label opgeplakt.

Seks in de Tweede Kamer

Tekst gaat verder onder Tweet

Dat er ook in de politiek meer aandacht komt voor seksuele voorlichting, blijkt hard nodig. In een onderzoek van Rutgers geven leerkrachten en docenten aan het moeilijk te vinden om voor de klas seksuele voorlichting te geven. Ook PABO- en biologiestudenten worden hier niet voldoende op voorbereid. “Scholieren gaven de voorlichting op school een mager zesje”, volgens de Graaf. “Ze willen het hebben over homoseksualiteit, grensoverschrijdend gedrag en seksueel plezier.”

Dat seksuele voorlichting meer aandacht moet krijgen op school, vindt ook Jurre Geluk. Hij is presentator bij Spuiten en Slikken en heeft kijkcijferkanonnen als De Seksmobiel en Jurre’s Date op zijn naam staan; programma’s waarin open wordt gesproken over alles rondom seks. “Niet iedereen komt terecht bij een platform zoals Spuiten en Slikken, maar iedereen komt wél op school. Dat zou de eerste plek moeten zijn waar dit soort onderwerpen goed uitgelegd worden.” Het onderwerp ‘seks’ komt op dit moment volgens Jurre te weinig aan bod in het onderwijs. “Jongeren zijn preutser geworden op lichamelijk gebied, maar niet met het bespreken van dit onderwerp. Voer in de klas normale gesprekken over seks in plaats van dat er bij hoofdstuk zes ergens in je biologieboek eindelijk een paar zinnen over homoseksualiteit te lezen zijn”, zegt de presentator.

Tekst gaat verder onder Instagrampost

Media sexplosie

Tegenwoordig staat social media vol met van alles rondom seksualiteit: van hoe je moet squirten tot aan Instagramaccounts volledig gewijd aan de vulva. Dát is de kracht van social media volgens Jurre. “Er is online zoveel te vinden! Sommigen weten niet eens wat de G-spot is en bij Emma’s Peepshow (programma van Spuiten en Slikken, red.) wordt er een hele aflevering aan gewijd.”

Eén van deze sexsocials is het Instagramaccount @seksuologenmettwee. Sanne Timmermans – seksuoloog in spé – schrijft regelmatig voor dit informatieve platform waarop er wordt gepost over seks, seks en nog eens seks. Ze schrijft over van alles en nog wat: van schaamte onder de lakens tot aan de eerste zaadlozing bij ‘penis-eigenaren’.

Tekst gaat verder onder video

Toch schuilt er ook een keerzijde aan deze vloei van seksinformatie op social media. “Er is ook zoveel crap te vinden. Alles online lijkt perfect, met de nadruk op lijkt”, zegt Jurre. Er is de afgelopen jaren veel veranderd volgens hem. “Toen ik opgroeide had ik geen rolmodel, er was geen sprake van social media. Ik had geen plaatje in mijn hoofd van hoe het ‘moest’ toen ik op ontdekking ging op seksueel gebied. Dus ja, ik was allesbehalve preuts.” Ook de Graaf merkt een wereld van verschil. Ze groeide op in de jaren ’80: een tijdperk waar iedereen met hun ontblote boobies zorgeloos op het strand zat. “Nu zijn we daarin veel preutser geworden”, legt ze uit. “Daarin speelt social media ook een rol: iedereen heeft een telefoontje bij zich dus er is een kans dat je blote borsten op het internet terechtkomen.”

Dat er op lichamelijk gebied qua preutsheid onder onze jeugd nog wat te winnen valt, daar zijn ze het mee eens. “Maar er is geen goed of fout, als dit je persoonlijke keuze is”, benadrukt Hanneke de Graaf. Dus of je nou op je 13de de neukprimeur hebt of pas als je 28 jaar bent: all good.