Over de hele wereld vieren we ieder jaar Kerstmis. Ook in Nederland is het feest inmiddels niet meer weg te denken. Voor de een is het een feest van vreugde, voor de ander is het een eenzame periode. Maar wat is precies het belang van Kerst?

Geschreven door Indy Korenromp en Marjo van Yperen

“Kerstmis gaat niet eens zozeer om de feestdag, maar om het samenzijn. Met Kerstmis hebben we een aantal vrije dagen die we graag besteden met familie en vrienden”, vertelt Integratieve Inclusie Consultant Auset Ankh Re. Volgens haar begint Kerst steeds meer te veranderen in een familiefeest dan een christelijk feest.

Psychotherapeute Nadine Carter sluit zich hierbij aan: “Kerst is een moment waar je kan voelen dat het fijn is om bij elkaar te zijn. Het is een heel mooi feest om tradities op te bouwen. Het geeft een gevoel van warmte en saamhorigheid.”

Tradities en nostalgie

Volgens Carter kunnen tradities het vluchtige leven dat we leiden even vertragen. Een traditie met Kerst kan ervoor zorgen je in een bubbel terechtkomt met je gezin en dat geeft lucht en ontspanning. Iets wat ieder jaar terugkeert heeft iets vertrouwds. “Ik ben ervan overtuigd dat zo’n traditie op onbewust niveau veiligheid brengt”, zegt de therapeute.

Tradities zijn in het leven geroepen om stabiliteit in de samenleving te brengen, stelt Ankh Re. Ze worden overeind gehouden door de normen en waarden in ons leven. Tradities met Kerst blijven zich voortzetten, omdat er een nostalgisch effect aan verbonden is. “Of je nou mooie herinneringen hebt aan Kerstmis of niet, we kennen allemaal de kerstfilms en we hebben allemaal een ideaalbeeld van hoe Kerst hoort te zijn. Die nostalgie wil je doorgeven aan je kind. De liefde die er hangt rond Kerst en de gezelligheid, die wil je behouden”, aldus Ankh Re.

Volgens klinisch psycholoog Ad Vingerhoets zijn de nostalgische herinneringen die te maken hebben met Kerstmis zeer belangrijk. Muziek en geuren zijn belangrijke prikkels om deze op te wekken. “Nostalgie gaat over herinneringen die jaren teruggaan. Wanneer we ons wat somber of eenzaam voelen dan zijn we meer geneigd om nostalgische herinneringen op te halen. De vaste dingen die bij Kerst horen, zoals de muziek en de films, geven mensen een plezierig gevoel”, vertelt Vingerhoets.

Eenzaamheid

Ondanks dat Kerstmis veel mensen een goed gevoel geeft, kan het bij anderen juist eenzaamheid oproepen. Carter vertelt dat veel jongeren door corona in eenzaamheid terecht zijn gekomen. Dit jaar is een feestje houden met vrienden niet mogelijk door de maatregelen. Volgens Carter is het heel belangrijk dat je de kern opzoekt waarom je bij elkaar was. Als je die reden hebt gevonden, dan maakt het eigenlijk niet uit op welke manier je samenkomt.

Daarnaast is het volgens de therapeute belangrijk dat jongeren hun emoties niet negeren. Als de situatie waarin je je op dat moment bevindt je boos of verdrietig maakt, dan moet je daar aandacht aan besteden. “Wat ik iedereen gun, is dat je alleen durft te zijn, dat je niet van slag bent als je een keer alleen bent. Voldoende hebben aan jezelf is de belangrijkste kernwaarde”, aldus Carter.

Heb je toch nog moeite met de kerstdagen, vooral met de coronamaatregelen? Dan volgen hier enkele tips om hopelijk je Kerst toch nog gezellig te maken.

Initiatieven

Door de huidige maatregelen kunnen niet alle activiteiten met Kerst doorgaan. Toch worden er ook dit jaar weer initiatieven gehouden om de mensen samen te brengen. Zo ook bij het Leger des Heils in Bergen op Zoom.