Vuurwerkverbod voor de zorg effectief, politie merkt geen verschil

Voor het tweede jaar op rij hebben we te maken met een vuurwerkverbod in Nederland. De druk op de zorg is te hoog en het verbod moet ervoor zorgen dat die niet hoger wordt. Niet alleen zorgverleners maar ook politieagenten krijgen te maken met vuurwerkongevallen. Wat merkt de politie eigenlijk van het verbod?

“Onze brandweer pleitte er laatst voor om het geen vuurwerk maar explosieven te noemen. De opsporing daarop gaat heel het jaar door. Je ziet vanuit de media en de particulier dat er rond deze tijd heel veel aandacht is voor het onderwerp. Maar we zijn er meer mee bezig dan alleen dit moment”, vertelt politiewoordvoerder-communicatieadviseur Hessel Koster. Volgens hem werkt de politie ook in de jaren van vuurwerkverbod met volle capaciteit, dus de cijfers van dit en vorig jaar zullen niet veel verschil laten zien met de jaren daarvoor. “Wij patrouilleren gewoon rond met het aantal man dat we normaal op oudejaarsavond zouden hebben. Het aantal incidenten dat je kan handhaven is gelimiteerd door het aantal man dat je kan inzetten.” Ook houdt de politie zich, samen met de in 2020 opgerichte vuurwerktaskforce, niet te veel bezig met opsporing van ‘kleine’ vuurpijlen. “Onze opsporing draait om het ‘professionele’ vuurwerk, dat dus eigenlijk alleen door professionals mag worden afgestoken. Onderdeel daarvan is het hele zware knalvuurwerk, dat is wat ons het meeste zorgen baart.”

“Het verbod is natuurlijk ingezet voor de zorg. Het consumentenvuurwerk bezorgt toch ieder jaar klein en groot leed, wat te betreuren valt. Maar dat heeft eigenlijk niet veel te maken met waar wij ons als politie mee bezig houden. Behalve dat wij dat verbod zullen handhaven in ieder geval.” Volgens Koster is het vuurwerkverbod wel effectief gebleken. “Je hebt het vorig jaar ook gezien, het aantal mensen dat letsel oploopt is duidelijk omlaag gegaan. Dat is uiteindelijk het doel.”

Loading...

Loading…

Bronnen: veiligheid.nl & Bureau Management Informatie (BMI)

Zelf afsteken

Al het vuurwerk van categorieën F2, denk aan vuurpijlen en rotjes, en F3, vuurwerk wat meestal wordt gebruikt voor professionele doeleinden, is verboden dit jaar. Thuis moet je je buurman maar proberen de stuipen op het lijf jagen met knalerwten en sterretjes. Dit jaar dus opnieuw geen potten siervuurwerk die onze nieuwjaarsnacht belichten, of omvallen en ons naar de spoedeisende hulp sturen. Toch zijn er mensen die de regie het liefst in eigen hand hebben. We spraken met een paar mensen over hun nu ‘illegale’ vuurwerk collectie.

Beril

“De sfeer tijdens oud en nieuw is toch wel het beste als ik met mijn vrienden en familie zelf vuurwerk kan afsteken. Zonder vuurwerk is het meteen een stuk ongezelliger.” Beril heeft voor 150 euro aan vuurwerk gekocht en is van plan nog 100 euro aan vuurwerk bij te kopen. “Ik haal mijn vuurwerk in België, net over de grens. Over de douane maak ik mij geen zorgen. Ik heb er niet eens een moment aan gedacht toen ik mijn vuurwerk ging halen. Als ze me pakken, pakken ze me. Ik heb het vuurwerk toch bij.” Het extra inkopen is ook wel nodig, want Beril is eigenlijk al begonnen met het vieren van oud en nieuw. “Ik sloop niks met mijn vuurwerk, ik vind het mooi. Gewoon ’s avonds, soms nu al, steek ik gewoon lekker een pijl aan.” Beril staat met de vuurwerkkwestie sterk in zijn schoenen: “Ik baal niet echt van het vuurwerkverbod, ik steek het toch wel af.”

Sam Waeghe

Ché

Voor Ché is het vooral belangrijk dat hij mooi vuurwerk kan zien met oud en nieuw. “Het maakt me eigenlijk niet zo veel uit of ik het zelf afsteek of dat er een show is, een show is eigenlijk ook vaak wel mooier.” Hij heeft zo’n 46 euro aan vuurwerk gekocht in Baarle-Nassau, net voor de grens, dat hij ‘netjes’ bewaart tot de jaarwisseling. Om moeilijkheden met de politie maakt hij zich niet zo’n zorgen. “Ik heb vorig jaar gekeken toen ik zelf geen vuurwerk had, en ik zag dat mensen wel gewoon van alles afstaken. Ik denk dat de kans op problemen niet echt groot is als ik het gewoon met oud en nieuw zelf afsteek.” Ché snapt wel dat er een verbod is op vuurwerk, maar niet waarom nu pas. “Vuurwerk is alleen maar gevaarlijk dus het is eigenlijk raar dat het zo lang legaal is geweest. Het verbod is goed maar met deze reden ben ik het niet helemaal eens.”

Sam Waeghe

Dex

Dex is niet bang om in de problemen te komen met zijn 300 euro aan vuurwerk. “We doen het echt al heel lang en ik ben nog nooit gepakt. Normaal halen we al illegaal vuurwerk, dus dit maakt het niet veel anders voor mij.” Voor hem is een vuurwerkshow echt geen optie. “Ik heb wel een beetje siervuurwerk maar dat is wel redelijk duur, dus ik heb vooral knalvuurwerk gehaald. Wij gaan het meestal om 12 uur afsteken en daarna lekker feesten, met een show kijk je alleen maar. Het is gewoon leuker om het zelf af te steken.” Een vuurwerkverbod hoeft van hem niet, al helemaal niet om veiligheidsredenen. “Op plekken zoals Amsterdam kan ik het vuurwerkverbod wel begrijpen maar in kleine dorpen vind ik het niet echt een must. Alles wat ik heb gekocht is prima getest en gekocht in bekende winkels. Ik doe altijd gewoon veilig met mijn vuurwerk.”

Sam Waeghe

Bas

Bas heeft dit jaar, een voor hem schamele hoeveelheid van 200 euro aan vuurwerk ingekocht in België. “Ja wij wonen vlak bij de grens in Limburg, dus ik was in 20 minuutjes op en neer.” Bas steekt met oud en nieuw toch het allerliefst zelf zijn knalvuurwerk af. “Ik zou het heel jammer vinden als er een vuurwerkshow zou komen. Toch hoort de adrenaline van het vuurwerk afsteken er gewoon bij.” Ook voor hem is er geen sprake van angst om in de problemen te komen. “Wij hebben hier een paar bossen in de buurt, dus wij gaan gewoon daarheen met een paar vrienden om het af te steken. We gaan er allemaal heel verantwoordelijk mee om, we zijn niet bang om vingers kwijt te raken.”

Sam Waeghe

Vervanging

Vuurwerk is niet het enige wat een harde knal maakt bij het aansteken. Carbidschieten is een van de alternatieven. Het wordt altijd al gedaan naast het gebruik van vuurwerk, maar sinds het vuurwerkverbod is er extra belangstelling voor. Gemeenten bepalen zelf of carbidschieten dit jaar is toegestaan.