In deze onzekere tijden is het niet vanzelfsprekend om zomaar fysiek af te spreken, maar hoe vind je dan je ware liefde? Ongeveer 40 procent van de ondervraagden, van een onderzoek over de rol van datingapps en de huidige stand van zaken op het gebied van technologie en relaties, geeft aan dat ze liever iemand fysiek ontmoeten die een vaccinatie of corona heeft gehad. Over het algemeen zijn consumenten angstiger geworden om elkaar fysiek te ontmoeten sinds het begin van de coronacrisis. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Kaspersky. In totaal namen er 18.000 mensen deel aan dit onderzoek, waaronder ongeveer 1000 Nederlandse respondenten. Door de stijgende vaccinatiegraad durven jongeren meer affectie te tonen en durven ze daarnaast hun liefdesleven weer op te pakken. Relatiecoaches weten genoeg tips en trucs om in deze tijd een succesvol datingleven te hebben.

Heb je al een date geprikt?

Jongeren durven dankzij vaccinaties meer affectie te tonen als het gaat om daten en sociaal contact, blijkt uit onderzoek van Bumble. 85,8 procent van alle 18-plussers is volledig gevaccineerd. Bijna 89 procent van deze leeftijdsgroep heeft minimaal 1 prik gehad, dit blijkt uit cijfers van Rijksoverheid. “Sociaal contact hebben we nodig, de jeugd zal denken: ach ik ben toch gevaccineerd”, vertelt Frenk van Harreveld, hoogleraar sociale cognitie en gedragsbeïnvloeding.

“Het is een combinatie van de daling van angstgevoelens, meer mogelijkheden en de behoefte aan sociaal contact.” Volgens Van Harreveld hadden we in het begin van de pandemie allemaal last van angstgevoelens. Deze gevoelens kunnen mogelijk afnemen door een  vaccinatie. Hij denkt echter dat deze angstgevoelens onder jongeren nooit een grote rol hebben gespeeld. “Ik denk dat angst bij jongeren al beperkt was, omdat ze niet direct binnen de risicogroep vallen. Wij hebben sociaal contact nodig en de motivatie om te daten was er sowieso al. Nu er een vaccinatiestijging plaatsvindt, die samenhangt met een afname van angstgevoelens, zal deze motivatie alleen maar toenemen.”

Van Harreveld vertelt dat het begrip ‘huidhonger’ een rol kan spelen bij een gebrek aan energieën. De mens zoekt als sociaal dier naar interactie en dit is door de stijging van de vaccinatiegraad toegankelijker geworden. “We zijn minder bang, veel jongeren zullen nu denken: ach ik ben toch gevaccineerd.”

Freek (22) is zelf aan het daten geweest tijdens de pandemie. Vlak voor de coronapandemie leerde hij iemand kennen en vond hij het spannend om de stap van online naar fysiek te maken. “Op 13 maart 2020 kwam het bericht dat de scholen dichtgingen, wat ervoor zorgde dat we elkaar fysiek niet meer zagen. Toen zijn we als alternatief online gaan daten. Bijna iedere dag zaten we te videobellen. Pas na een tijdje hebben we besloten om offline af te spreken, dit was best een stap door de heftige regels aan het begin van de pandemie. Ik had haar al 2 maanden niet gezien, dus het was heel vreemd om elkaar weer te zien. Online daten zorgde ervoor dat de eerste ontmoeting toch wat gek was.” Nu hij gevaccineerd is, is de stap om af te spreken minder moeilijk om te maken. “Met haar is het niks geworden, maar ik heb wel iemand anders ontmoet middenin de coronacrisis. Gezien het feit dat wij beiden gevaccineerd zijn, is hierbij de stap veel minder groot en hebben we gewoon meteen fysiek afgesproken.”

Benthe van den Broeck (19) is student en heeft zich niet laten tegenhouden om te daten in coronatijd. “Ik heb een jongen ontmoet tijdens het uitgaan in coronatijd. Zelf heb ik me toen niet tegen laten houden door de pandemie. Uiteindelijk is de date met deze jongen niet doorgegaan omdat ik covid had opgelopen tijdens het uitgaan. Er is een grote kans dat hij het aan mij heeft overgedragen, dit maakt je wel alert. Hierdoor hebben we de beslissing genomen om de date uit te stellen en heeft hij uiteindelijk plaatsgevonden in de zomer, toen de besmettingen daalden.” Benthe liet zich niet tegenhouden, maar een vaccinatie geeft haar wel een veiliger gevoel. “Ik werd even op mijn vingers getikt, maar vind dat daten nu weer gewoon mogelijk moet zijn.”

De Liefdeslijn

Daten in coronatijd kan moeilijkheden met zich meebrengen. We hebben een aantal mensen gevraagd om een vraag in te sturen. Ze lopen vast op het hebben van een afspraakje tijdens de lockdown. Deze vragen zijn voorgelegd aan liefdesdokter Inge van de Vorst.