Geschreven door Sophie Everts & Jelle Verbruggen

De mentale gezondheid van jongeren gaat er hard op achteruit in een lockdown. Het CBS constateert dat in 2021 ruim 37% van alle 18- tot 25-jarigen zich somberder voelt dan in het jaar daarvoor. Volgens spiritueel psycholoog Louise Tuijt en oracle reader Celia Malene kan spiritualiteit een groot hulpmiddel zijn voor jongeren en hun mentale gezondheid.

Spiritualiteit is een breed begrip. Iedereen kan het begrip anders interpreteren en de betekenis is dus ook voor iedereen verschillend. Er worden veel definities aan spiritualiteit gegeven. Een van de meest voorkomende is: spiritualiteit is simpelweg erkennen of geloven dat er iets groters is dan jij zelf en dat er meer is dan onze zintuiglijke ervaring kan waarnemen. We maken deel uit van een groter geheel dat kosmisch en goddelijk van aard is. Sommige mensen beschouwen het als god, maar dat heeft connotaties met religie. Spiritualiteit is dus geen religie. Ook al is dit de meest voorkomende definitie, gebeurt het toch vaak dat iedereen spiritualiteit anders ervaart.

Prestatiedruk

Volgens spiritueel psycholoog Louise Tuijt ervaren veel jongeren problemen met hun mentale gezondheid, omdat de prestatiedruk erg hoog is. “Dit ligt echt aan de jongeren zelf. Ze vinden dat ze heel veel moeten en dat het allemaal snel en meteen goed moet zijn. Ook helpt het vaak niet als docenten alleen maar negatieve feedback geven en het positieve negeren”, constateert Tuijt. Tuijt raadt aan om af en toe een time-out te nemen. “Dit betekent niet een maand door Colombia backpacken maar gewoon een kwartiertje per dag gaan wandelen zonder telefoon. Het is belangrijk om eens een keer echt niets te doen, geen afleidingen, gewoon bewust zijn van je omgeving”, zegt Tuijt.

Vechten tegen depressie

Celia Malene is model, actrice en oracle reader. Oracle reading is een vorm van moderne waarzeggerij. Malene heeft tien jaar geleden haar gevecht tegen een depressie gewonnen. Malene had lang suïcidale gedachtes en slikte antidepressiva, maar dit werkte niet. “Ik zat alleen maar thuis en ik kwam mijn bed niet uit”, zegt Malena. Toen ze op een gegeven moment op haar dieptepunt zat, vond ze dat ze een keuze moest maken: “Of ik ga mijn leven beëindigen of ik ga er iets aan doen.” Op internet begon ze zich in te lezen over spiritualiteit en wat dit voor haar kon betekenen. Sindsdien doet ze mindfulness- en ademhalingsoefeningen om haar stress te verminderen.

“Door spiritualiteit voel ik echt meer connectie met mezelf. Spiritualiteit heeft mijn leven een betekenis gegeven en ik geloof weer dat alles gebeurt met een reden”, vertelt Malene.

Celia Melane

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn oefeningen waarmee je het ritme van je ademhaling controleert en weer kalm wordt. Vaak als je gestrest bent, is het ritme van je ademhaling erg hoog en dus is deze ook onregelmatig. Daarnaast verbetert het de luchtventilatie naar je longen waardoor je longen meer lucht opnemen en dus effectiever worden.

Het wetenschappelijke nut van ademhalingsoefeningen

Tuijt constateert dat alles wat een persoon aan beeld en geluid binnenkrijgt, naar het limbisch systeem gaat. Dit is onderdeel van het oudste deel van je brein. Dit deel van je hoofd neemt stress op en kan ervoor zorgen dat alle andere functies in je hoofd afsluiten. Je gaat dan dus denken als de spreekwoordelijke kip zonder kop. Het moet dan eerst weer veilig en rustig worden in je brein. Een van de nuttigste dingen die je dan kan doen zijn ademhalingsoefeningen.

Tuijt geeft fysiek en online les om mensen te helpen hun balans in hun leven te vinden. Ze gelooft dat rust in je hoofd terugvinden, stap één is naar een betere mentale gezondheid. Een van de dingen die daarbij kan helpen, is spirituele sessies. Mocht je weer helemaal tot rust willen komen, kan je luisteren naar deze spirituele audiosessie met Tuijt.

Bewustwording is het sleutelwoord voor spiritualiteit. Bewustwording is de essentie om inzicht te krijgen in de diepste laag van je bewustzijn. Daarnaast valt het op dat spiritualiteit een populairder fenomeen blijkt te worden. Bol.com verkocht in 2020 zestig procent meer spirituele boeken dan de jaren ervoor. Spiritualiteit kan dus een redmiddel zijn om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren.