‘’De lockdown moet niet verlengd worden, anders vallen veel sportclubs om’’

Door de nieuwe maatregelen die getroffen zijn op zaterdag 18 december, bungelen er veel clubs op het randje. ‘’De binnensport wordt nu weer als hardst getroffen, als dit te lang duurt zullen hier de hardste klappen vallen’’, aldus Geert Slot, woordvoerder van het NOC*NSF. Ook voorzitter Robert Jan Koert van sportvereniging Spido, sluit zich hierbij aan.

Lege sportvelden, stille gymzalen en dichte sportscholen; dit is wat de nieuwe maatregelen hebben gedaan met het verenigingsleven in Nederland. Ook Robert Jan Koert voorzitter van gymnastiek, dans-, en volwassensport vereniging Spido, ervaart sinds de nieuwe maatregelen nog meer druk op de vereniging. ‘’Met de vorige maatregelen was het al improviseren, maar nu is het niet meer te doen. Wat wij nu alleen nog voor de leden kunnen verzorgen is een online les, maar dat is natuurlijk lang niet de beleving die je krijgt bij een normale sportles.’’

Binnensportverenigingen in gevaar

De NOC*NSF gaat ervoor om binnensportverenigingen prioriteit te geven en weer zo snel mogelijk aan de slag kunnen. Slot zegt hierover: “Het is van belang dat de binnensport na deze paar weken durende lockdown heropend wordt, want de groep binnensporters is altijd al de groep geweest die het minste beweegt. En zij worden nu ook weer het hardste geraakt. Binnen is gewoon helemaal niks mogelijk. Uit onderzoek van het NOC*NSF is ook gebleken dat deze groep makkelijker hun lidmaatschap opzeggen. Dus het is voor die binnensportverenigingen erg belangrijk dat de lockdown niet lang duurt, want dat zou nare gevolgen hebben voor de binnensport.’’

De voorzitter van Spido kan dit beamen: ´´Wij merkten bij de vorige lockdown al dat wij weinig konden betekenen. Als indirect gevolg daarvan zijn wij toen al een aantal leden verloren. Dus het is te hopen dat deze situatie niet te lang duurt, want anders gaan wij grotere aantallen leden verliezen.´´

Ledenaantallen

Uit een onderzoek van het NOC*NSF  zijn cijfers van 2020 gekomen waaruit bleek dat de lidmaatschappen van iedereen die aangesloten is bij een club in Nederland met zo´n 34.900 zijn afgenomen in vergelijking met 2019. Slot over de verwachting: “Het moet niet heel veel langer duren anders nemen deze cijfers alleen nog maar toe. Voor de buitensporten in teamverband zijn wij daar niet zo bang voor, want mensen trommelen als ze in een team zitten en het is goed weer, elkaar toch telkens weer op. Daar houdt iedereen elkaar dus scherp. Bij de binnensporten die zowel in teamverband als individueel uitgeoefend worden. Zij kunnen nu allemaal helemaal niet meer binnen sporten, omdat de maatregelen voor de binnensport veel zwaarder zijn. De kans is groot dat de cijfers van deze groep gaan oplopen.’’

Essentieel voor gezondheid

’Niet kunnen sporten en niet bewegen heeft gezorgd voor een gemiddelde toename van het gewicht van de Nederlander met zo’n 4 à 5 kilo blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau IPSOS. Daarom is volgens Geert Slot sporten nu tijdens COVID-19 juist zo belangrijk. Over de cijfers zegt hij: ‘’Dat zijn schokbarende cijfers, want het zijn maar gemiddelden.’’ Over de nieuwe genomen maatregelen en de verwachting voor het verenigingsleven is hij duidelijk: “Wij hebben al wel langer geleerd om niet op de stoel van de beleidsmakers te gaan zitten, maar wij willen wel graag tot hen doordringen dat sporten super essentieel is, zowel voor de gezondheid als voor het sociale verenigingsleven. De lockdown moet dus niet verlengd worden, anders vallen er veel meer clubs om en verdwijnt langzaam de vitaliteit en de weerbaarheid tegen het virus die je opbouwt bij het sporten.’’

Corona zorgt in tegenstelling tot verwachting niet voor minder beweging

Uit een rapport van het RIVM blijkt dat mensen denken dat ze door de coronapandemie minder bewegen maar dat dit in de realiteit helemaal niet zo is. Door de nieuwe coronamaatregelen die tijdens de persconferentie van 18 december zijn aangekondigd worden de sportscholen wederom gesloten, mag je boven de achttien niet meer sporten en teamverband en moet je in tweetallen op anderhalve meter van elkaar vandaan blijven.

Door deze beperkingen lijkt het alsof mensen minder mogelijkheden hebben om genoeg te blijven bewegen. Niks blijkt minder waar want uit het rapport van het RIVM blijkt dat thuiszittende Nederlanders massaal de wandelschoenen aantrokken tijdens de eerste lockdown. Ook werd er meer geklust en was er meer tijd voor huishoudelijk werk. Dit zorgde voor meer beweegactiviteiten in en rond het huis dan in 2019.

Tijdens de lockdownperiodes gaven mensen zelf aan dat zij minder zijn gaan sporten. Om een duidelijk beeld te krijgen van het beweeggedrag van Nederlanders wordt in het onderstaande overzicht de verschillen tussen het zelfbeeld en de realiteit van het beweeggedrag naast elkaar gezet

Nola Zagers

Ook heeft de coronapandemie ervoor gezorgd dat Nederlanders zich meer bewust worden van hoe belangrijk een gezonde levensstijl is. Het RIVM meldt namelijk dat een op de drie Nederlanders bewuster bezig is met zijn geNola Zagerszondheid.

Individueel sporten meest populair

Doordat sporten in teamverband niet meer mag voor mensen boven de achttien jaar is individueel sporten nog populairder geworden. Fitness en conditietraining behoort echter al jaren tot de meest beoefende sport. In 2020 stond deze sport wederom op plek één. De top drie bestaat verder uit hardlopen en voetballen. Doordat sportscholen hun deuren moeten sluiten en voetbalwedstrijden niet gespeeld mogen worden, gaan meer mensen hardlopen om toch te kunnen blijven sporten.

Coronamoe? Sport het van je af

Sporten wordt dus steeds beperkter voor de meeste mensen. Daarom gingen wij opzoek naar sporten die nog wel mogen. Zo kwamen wij met -4 graden buiten, terecht bij de Appelzak in Moerdijk bij Tamara Habeke. Zij heeft door COVID-19 een heel nieuw concept bedacht om lekker buiten te kunnen sporten zonder dat je iets nodig hebt. Onze reporter Rijk wilde het graag uitproberen.