Vanaf 1 januari komen er inleverpunten voor blikjes. Deze zullen onder andere op tankstations, stations en bij supermarkten te vinden zijn. “Voor de supermarkten geen pretje”, aldus Jurre Noteboom, teamleider bij de AH XL in Tilburg. Hij geeft een kijkje achter de schermen van de Albert Heijn en vertelt hoe het extra inleverpunt van blikjes het werk zal beïnvloeden.

Noteboom vertelt dat de Albert Heijn XL in Tilburg niet blij is met het statiegeld op blikjes: “Niemand is hier blij mee. Door de mogelijkheid om kleine flesjes in te leveren ontstaat er veel hectiek op de werkvloer”.

Het filiaal heeft net een nieuwe emballageband gekregen ter voorbereiding op de inname van kleine flesjes en blikjes. Dat is volgens Noteboom best een groot ding en zorgt al voor de nodige irritaties. Het apparaat heeft nu drie banen. De flesjes worden via een band in een vak geleid. In een druk weekend staan deze banden al snel vol en wanneer hier ook nog blikjes tussen staan betekent dat voor het personeel extra werk. “De kleine plastic flesjes vallen aan het einde van die band in een zak. Wanneer hier blikjes tussen staan, moeten deze dus eerst gesorteerd worden want blikjes mogen niet in de zak met plastic flesjes”, vertelt hij.

“Het sorteren van de blikjes wordt waarschijnlijk een gezeik”

Genoeg personeel

Volgens Noteboom zijn er genoeg mensen om deze extra stoom van emballage op te vangen: “In het weekend hebben we door de drukte een magazijnman die de emballage draaiende houdt. Hij zorgt ervoor dat de banden niet vol komen te staan en dat alles netjes gesorteerd wordt. Doordeweeks hebben we die alleen niet, dus dat kan zorgen voor chaos.” Wanneer de emballageband vol staat is het volgens hem aan iedereen binnen het filiaal de taak om te zorgen dat die band zo snel mogelijk leeg wordt gehaald. “Als dit niet gebeurd krijgen we een storing en kunnen klanten niks inleveren tot die emballageband weer leeg is”, vertelt hij. Klanten weten het emballagepunt dus goed te vinden. “Het is toch semi-gratis geld dat je terug krijgt en doordat de plastic flesjes of bierflesjes worden ingeleverd, zie je op straat minder afval. Ik vind het statiegeld dan ook een goed idee”, aldus Noteboom.

Af en toe nemen klanten flessen mee die niet bij de Albert Heijn worden ingenomen. Dat zijn volgens Noteboom voornamelijk flessen van de Lidl of de Aldi met Duitse etiketten. Deze worden niet in Nederland geproduceerd en kunnen vanuit de Albert Heijn niet retour. Nadat deze flessen geweigerd zijn belanden ze meestal op de grond, voor de inname punten, om vervolgens door het schoonmaakteam opgeruimd te worden. Het inname punt zorgt via Noteboom dus voor minder afval op straat, maar soms neemt het zwerfafval binnen het filiaal dus wat toe.

Verdienen aan recyclen

Wanneer de flessen zijn gesorteerd gaan ze retour met de vrachtwagen waarvan de Albert Heijn ook vracht ontvangt. Dit wordt allemaal teruggestuurd naar het distributiecentrum en voor dat terug sturen van emballage krijgt de Albert Heijn geld. Op een drukke dag in het weekend gaan er volgens Noteboom rond de veertig karren retour naar het distributiecentrum. Doordeweeks gaan er zo’n twintig karren retour. Op zo’n kar kunnen ongeveer tweeëndertig bierkratjes of een zak vol met plastic flessen. Voor een groot krat krijgt de Albert Heijn 3,50 euro en voor een kleintje rond de 2,00 euro. “Wij krijgen dus heel veel geld terug voor het recyclen van bierkratjes en plastic flessen”, aldus Noteboom.

Vooral in het weekend en de feestdagen is het druk. En die feestdagendrukte is, helaas voor Noteboom, deze week al begonnen. Nog zonder ingeleverde blikjes, maar wel met een goedgevulde emballageband. “Tijdens de feestdagen wordt er zes keer meer ingeleverd dan normaal, want iedereen doet boodschappen voor de kerst en neemt dan gelijk de plastic flessen of bierkratjes mee. Je kan er zeker van zijn dat er vanavond meer dan veertig karren retour gaan”, lacht hij.

“Wij krijgen veel geld terug voor het recyclen van bierkratjes en plastic flessen”

Zorgen over blik

Voor het recyclen van blikjes krijgt de Albert Heijn, volgens Noteboom, waarschijnlijk geen geld. “Het distributiecentrum heeft hier niks aan. Ik denk dat de blikjes apart gaan”, vertelt hij. “Wij hebben ook bakken vol elektronisch afval dat wordt ingeleverd en via een ander bedrijf wordt opgehaald. Ik denk dat dat ook met blikjes gaat gebeuren, want die kunnen we waarschijnlijk niet retour sturen.”

Het aanpassen van de inname punten zodat ook blikjes kunnen worden ingeleverd wordt volgens Noteboom moeilijk. Vooral het systeem wordt een probleem. “Het systeem moet veranderd worden, maar daar weet ik weinig van. Ook het sorteren van de blikjes wordt waarschijnlijk een gezeik”, stelt hij.

“Gelukkig duurt het nog even voor de blikjes daadwerkelijk worden ingenomen. We zijn eerst begonnen met het innemen van de kleine plasticflesjes. Nu zijn het dus nog kleine plastic flesjes, grote plastic flessen, bierkratjes en bierflesjes”, aldus Noteboom. Die nieuwe machine staat er volgens hem nog geen jaar en zal dus niet meer worden aangepast. “Ik denk dat die blikjes bij de kleine plastic flesjes worden ingeleverd. Het kan ook zijn dat die blikjes op een aparte baan terecht komen, maar daar is nog geen zekerheid over”, sluit hij af.

Bereidheid van Tilburgers tot inleveren blikjes.

Of de zorgen van Jurre Noteboom over het extra werk dat de blikjes met zich mee zullen brengen terecht zijn, is nog maar de vraag. Wanneer deze blikjes niet worden ingeleverd, zal het personeel van de Albert Heijn XL in Tilburg geen last hebben van extra werk. Zijn Tilburgers überhaupt wel bereid om naast plastic flessen, bierkratten en glas ook nog een extra tas met blikjes mee nemen naar de supermarkt?

Circulaire transitie

Het is makkelijk om te denken: Waarom recyclen we eigenlijk? Wat voor effect heeft het inleveren van een blikje en waarom zou ik daar zoveel moeite voor doen? Het antwoord op deze vragen is simpel: Circulaire transitie.

Nederland zit namelijk in een circulaire transitie: Een economie waarin geen afval bestaat. Het inleveren van jouw flessen, glas en dus binnenkort blikjes werkt hieraan mee. Door deze in te leveren en op deze manier te scheiden, zorg je ervoor dat jouw bierflesjes hergebruikt kunnen worden, jouw plastic flessen worden verwerkt tot nieuwe flessen en dat blik wordt verwerkt tot  nieuwe producten en nieuwe blikjes. Door dit afval te hergebruiken blijft er geen afval over. Dit zorgt ervoor dat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn voor de productie van producten, omdat alles van het ingezamelde afval wordt geproduceerd.

Zo draag je met elk blikje dat je inlevert, jouw steentje bij aan het millieu.