Het Outbreak Management Team adviseert om op meer plekken een type II-mondmasker te gaan dragen. Volgens het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) blijven type I-maskers toch een goed alternatief. Desondanks kiezen niet alle leveranciers er voor om de ‘oude’ mondkapjes te behouden.

 “In het begin van de coronacrisis was er veel discussie over type II-mondkapjes, deze zouden alleen toegankelijk moeten zijn voor de zorg”, vertelt Jos Jongstra, directeur van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. Het kan nog even duren voordat de type II-maskers beschikbaar worden, de mondkapjes moeten uit China komen.

In het OMT-advies staat ook dat het gebruik van stoffen mondmaskers afgeraden wordt. Daarover maakt Jongstra zich geen zorgen: “Niet-medische mondkapjes verkochten we toch al niet.” Ook benadrukt hij dat de type I mondkapjes nog steeds nuttig zijn. “Het verschil tussen de twee types is niet zo heel groot, het gaat hier om een paar procent (95% en 98%).” Het percentage verwijst naar de hoeveel bacteriën het tegenhoudt. “Type I blijft nog verkocht worden. Wij verkopen alleen wat wij denken dat goed is”, aldus Jongstra.

Weggegooid

Waar het CBD de ‘oude’ kapjes nog bewaard, zijn er bij DGmondmaskers, een leverancier van mondkapjes, nog alleen Type II- en chirurgische mondmaskers verkrijgbaar. “We hadden nog type I liggen, maar die hebben we weggegooid. Dat waren een stuk of 40 of 50 verpakkingen”, zegt Gijs Bakker, mede-eigenaar van DGmondmaskers. Bij de maskers die binnenkort verplicht worden, zit er nog een extra absorberende laag in het masker, legt Bakker uit. De best beschermende maskers zijn volgens Bakker toch de FFP2 maskers. Deze zijn het best herkenbaar door de ietwat bolle vorm met een spitse toeloping. “Als heel Nederland zou over gaan op de FFP2-maskers, zou het een stuk beter gaan,” vertelt Bakker. “Maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren.”

Concurentie

Of het OMT-advies door het kabinet wordt overgenomen, is nog niet duidelijk. Wanneer de leveringen uit China beschikbaar worden, zullen ze ook voor klanten aangeboden worden in de meeste drogisterijen. “Nu zijn die er ook al, alleen niet in grote getalen”, deelt Jongstra.

Voor concurrentie met andere mondmaskerleveranciers is Bakker niet bang: “Concurrentie is er altijd wel. We zijn een jong en flexibel bedrijf, we kunnen dus makkelijk opschalen qua personeel wanneer dat nodig is”, aldus Bakker.