De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) heeft een brief geschreven aan het OMT met het verzoek MBO, HBO en universiteiten onmiddellijk te openen. Ze maken zich zorgen over psychische schade bij studenten  als ze nog veel langer thuis moeten zitten. 

Uit een recent onderzoek van het RIVM en Trimbos instituut is gebleken dat onder jongvolwassen studenten de helft psychische problemen ervaart. Dit kan variëren van slaapproblemen tot suïcidale gedachten. “Onder volwassenen zijn de psychische problemen de afgelopen jaren, en nu nog steeds, erg stabiel gebleven. Vooral bij de studerende jongvolwassenen zie je een sterke toename in klachten sinds de coronamaatregelen zijn ingevoerd”, vertelt Paulien Boogaard van NVvP.  

Meer jongeren de dupe 

De voornaamste reden voor de stijging van psychische problemen ligt aan het gemis dat de studenten ervaren. 67 procent geeft aan dat ze het erg missen om bepaalde dingen en activiteiten buitenshuis te doen. 60 procent geeft aan dat het gebrek aan sociale contacten ook heel veel invloed heeft, dit blijkt uit een onderzoek van het CBS. “Niet iedereen ervaart dezelfde soort klachten, maar uit het onderzoek blijkt wel dat de klachten blijven toenemen en ook steeds meer jongeren de dupe ervan worden”, aldus Boogaard.  

Het social media onderzoek hieronder bevestigd dat veel jongvolwassenen te maken krijgen met psychische klachten, zowel man als vrouw. Ook liet het onderzoek zien dat het niveau van de opleiding in deze groep niet uit maakt. Zowel mensen van het MBO als HBO ervaren dezelfde soort klachten. 

Loading...

Loading…

langdurige lockdown 

“Voordat de coronamaatregelen ingingen had ik al wel eens last van depressieve klachten. Niet vaak, maar af en toe. Deze kwamen vooral naar boven als ik een langere tijd alleen was. Ik ben er toen achter gekomen dat sociaal contact echt heel belangrijk voor mij is. Ik zat toen nog niet in therapie en kon mijn klachten vaak nog wel negeren”, vertelt een anonieme 19-jarige student. Sinds we opnieuw in lockdown zijn gegaan zijn ook haar klachten erger geworden. Ze vertelt geen concentratie of motivatie te hebben voor online school en soms uren in bed te liggen huilen. “Ik heb echt afleiding nodig om me beter te kunnen voelen. Als het op deze manier nog veel langer door gaat, dan hoeft het van mij allemaal niet meer. Ik krijg gelukkig nu wel de hulp die ik nodig heb, maar veel studenten krijgen dat niet. Ze moeten maanden op een wachtlijst staan voordat ze aan de beurt zijn. Ik kan je wat vertellen, ik zou dat in ieder geval niet overleven”.  

Vrijdag beslist het kabinet of de scholen weer open mogen. De coronacijfers stijgen nog steeds, maar ook het aantal jongeren met psychische problemen. Minister Dijkgraaf ziet het heropenen van het hoger onderwijs als een hoge prioriteit. Het onderzoek van het CBS, RIVM en het Trimbos instituut wordt de komende twee jaar herhaald om te kijken hoe de mentale gezondheid van studenten zich ontwikkeld.