Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat de inflatie in 2021 gemiddeld 2,7% was. Het is het hoogste percentage sinds 2003. De prijzen van bijvoorbeeld: gas en energie zijn ook aantoonbaar gestegen het afgelopen jaar.

Econoom en journalist Mathijs Bouman vertelt dat de inflatie ook al een paar maanden thuis te merken was in de portemonnee. De afgelopen maanden liepen de prijzen van de gas- en energierekening enorm op. Daarnaast werd het voedsel in de winkels ook steeds duurder. ‘’Het percentage van 2,7% zag iedereen redelijk aankomen, want in december was de inflatie al met een behoorlijke 5,7% gestegen in vergelijking met dezelfde maand het jaar ervoor. Het hoge inflatiepercentage van 2021 zat er dus aan te komen, maar bijzonder is het wel’’, stelt hij.

BRON: Centraal Bureau voor Statistiek

Hoge prijzen voedingsmiddelen

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat de prijzen van voedingsmiddelen 2,6% hoger waren dan in december vorig jaar. Dit kwam vooral door de stijging van de prijzen van groente, vlees en fruit. Ook eigenaar van de Keurslager in Klundert Jean Pierre Jongmans merkt de prijsstijging. ‘’Het begint eigenlijk al bij de hogere inkoopprijzen van het vlees. Nadat wij het vlees hebben ingekocht moet er ook het een en ander mee gebeuren voor het verkocht kan worden. Daarna moeten wij het product nog slachten op onze manier en daarnaast ook nog kruiden en verpakken. De kruiden en verpakkingen die wij gebruiken worden ook steeds duurder, waardoor de verkoopprijs dan automatisch meestijgt.’’

Vicieuze cirkel

De econoom legt uit dat de prijsstijgingen onderdeel zijn van een vicieuze cirkel. ”Wij hebben nog nooit zoveel spullen gekocht als in de lockdowns. Om die spullen net als het vlees bij de keurslager te krijgen is er energie nodig. De vraag naar energie werd enorm, waardoor die prijzen stegen. De energieprijzen zijn in vergelijking met vorig jaar met 75% gestegen en dat sijpelt nu dus door in de prijzen van producten, verpakkingen en vervoer.’’ Op de vraag of de hoge inflatie de studenten het hardst raakt, had Mathijs geen antwoord op. ”Die onderzoeken zijn er nog niet”.

Volgens hem is de oorzaak voor de hoge inflatie van dit jaar niet alleen dat de prijzen van vorig jaar heel laag waren, waardoor het verschil tussen 2020 en 2021 zo groot was. De historische inflatie van 2,7% werd hierdoor dus ook gehaald. Volgens de econoom ligt het ook aan verschillende dingen die nu gewoon een extreem hoge prijs hebben. Hij noemt voorbeelden als de energie- en gasprijzen.

´Een inflatie van 2,7% in 2021 is bijzonder, maar niet verrassend”

Mathijs Bouman

Verwachting van de inflatie

Mathijs Bouman legt uit dat mensen in december opnieuw in lockdown zaten en er daardoor weer een stormloop kwam op producten, maar hij kan moeilijk zeggen of de inflatie zo hoog blijft. Zijn verwachting is dat de inflatie minder hoog uit gaat vallen. ‘’Als ze volgend jaar de inflatie gaan berekenen, zullen ze het vergelijken met de gemiddelde prijzen van 2021. De prijzen van 2021 zijn nogal hoog dus mijn verwachting is niet dat de prijzen in 2022 veel verder stijgen. Met die redenatie verwacht ik ook niet dat het inflatiepercentage nog hoger wordt dan de 2,7% van afgelopen jaar, maar de tijd zal het leren.’’