Max Verstappen als wereldkampioen en een race in Zandvoort. Nederland heeft zich in de formule 1 al volledig op de kaart gezet. Er is echter een nieuwe autosport die waarschijnlijk naar Nederland komt: de formule E. De volledig elektrische autosport gaat vanaf volgend jaar namelijk waarschijnlijk in Eindhoven een race organiseren. De stichting Formula Eindhoven zijn de initiatiefnemers achter deze zogeheten E-prix. Zij doen dit om Eindhoven als innovatieve stad op de kaart te zetten.

Naast steden als Hongkong, London en New York gaat Eindhoven volgend jaar waarschijnlijk een race organiseren in de formule E. De stad staat al even op het lijstje van potentiële steden voor een race met elektrische auto’s. Medeoprichter van de sport Alberto Longo vertelde Racingnews365 dat Eindhoven ‘Een deel van het toekomstplan’ van de sport is. Dit komt deels omdat er dit seizoen twee Nederlandse coureurs mee rijden.

E-Prix Eindhoven
De kans is dus groot dat Eindhoven vanaf volgend jaar op de formule E kalender staat. De stichting Formula Eindhoven maakt zich al een tijdje hard om dit voor elkaar te krijgen. Een van de leden van de stichting, Peter-Paul Laumans, legt uit waarom dit zo belangrijk is. “De Brainport-regio in Eindhoven is de regio voor innovatie en technologie. Die innovatie is ook heel belangrijk in de formule E. Misschien wel belangrijker dan in de formule 1, omdat je bij elektrische raceauto’s niet alleen moet letten op snelheid maar ook moet nadenken over hoelang je batterij mee gaat. Technologische veranderingen op het gebied van elektrisch rijden gaan in de toekomst enorm belangrijk zijn. Die technologie wordt gemaakt in Eindhoven, dus is het passend om hier een race te rijden.”

Duurzaam racen
De formule E is de elektrische variant van de formule 1. Het is in 2014 gestart en zit dus dit jaar in zijn achtste seizoen. De Nederlander Nyck de Vries is regerend wereldkampioen en racet dit seizoen met Mercedes om zijn titel te verdedigen. De sport is begonnen om te laten zien dat racen ook duurzaam kan. Het originele idee achter de sport is volgens haar eigen website: “Te laten zien waar duurzame mobiliteit toe in staat is in een schonere, betere toekomst.” Formule E dwingt auto fabrikanten om batterijen te maken die zo lang mogelijk mee gaan. De technologie die zij hiervoor gebruiken eindigt later vaak in hun straatauto’s.