De nieuw ontdekte planeet met wetenschappelijke naam WASP-103b heeft de bijzondere vorm van een rugbybal, zo meldt Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Volgens Theo Jurriens, sterrenkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen, komt deze bijzondere vorm door de korte afstand tussen de planeet en de ster waar hij omheen draait.  

 WASP-103b is de eerste planeet die ontdekt is die niet de normale bol vorm heeft zoals we gewend zijn. De planeet werd al in 2014 waargenomen door de ruimtetelescopen Hubble en Spitzer maar de vreemde vorm is nu bevestigt door de Cheops telescoop van het ESA. Deze telescoop lanceerde in 2019 en is speciaal bedoeld om planeten in kaart te brengen die om andere sterren dan onze zon heen draaien. ‘De planeet staat dichtbij zijn ster en draait er in bijna 1 dag omheen, door de enorme getijdenkrachten die deze ster uitoefent op de planeet krijgt hij zijn bijzondere vorm.’ Zegt Jurriens.    

Het ESA heeft aangegeven meer onderzoek te gaan doen naar de rugbyplaneet. Dit zullen ze doen in samenwerking met de splinternieuw gelanceerde James Webb Space Telescope. Hiermee willen ze bepalen hoe de planeet om zijn as draait en hoe hij om zijn ster draait. Wat namelijk nog opmerkelijk is aan WASP-103b, is dat hij langzaam van zijn zon af lijkt te bewegen. Normaliter trekt de zon juist de planeet aan totdat hij hem zelfs opslokt.   

 Jurriens verwacht niet dat er snel meer planeten ontdekt worden die bijzondere vormen hebben ‘de bol blijft de grondnorm, wel of niet afgeplat’. De planeet is ongeveer tweemaal zo groot als Jupiter, de grootste planeet uit ons zonnestelsel en staat meer dan 1500 lichtjaren van ons vandaan.  

Planeet WASP-103b. © European Space Energy
© European Space Agency