NOORD-BRABANT – Ondanks dat wandelen steeds populairder begint te worden staan wandelverenigingen door heel het land met hun handen in het haar. Er kan namelijk niet meer gewandeld worden met de verenigingen. Door de maatregelen die momenteel gelden zijn de wandelaars genoodzaakt om individueel of met één iemand te lopen.

Jan Span, voorzitter van wandelvereniging W.S.V. uit Waalwijk, vindt het verschrikkelijk. ‘’De clubavonden mis ik het meest, ik noem het ook wel de derde helft na het wandelen.’’ Wegens de maatregelen gaat dat op dit moment niet. Span merkt dat leden van de club veel moeite hebben met het niet kunnen wandelen met de vereniging. ‘’Ik kom leden regelmatig tegen en ze vragen bijna wanhopig wanneer we weer gaan wandelen’’, vertelt Span.

Door de lockdowns die er zijn geweest, moesten jongeren op zoek gaan naar andere alternatieven. Door corona is wandelen écht populair geworden. ‘’Je kan nergens naartoe, normaal gesproken ging je naar de voetbal, dat kan ook niet meer’’, zegt Span.

Jongeren zijn niet op zoek naar een wandelvereniging

Volgens Span is de keuze logisch dat jongeren veel zijn gaan wandelen. ‘’Het is een makkelijke sport, er zijn geen regels aan verbonden en het is gezellig.’’ Ondanks het vele wandelen zorgt dit er niet voor dat de aanmeldingen binnenstromen bij de vereniging. ‘’Jongeren hebben geen zin om ergens aan gebonden te zijn’’, vertelt Span.

Bij RTV Utrecht meldt Ankie van Dijk dat bijna 60 procent van de Nederlanders sinds het begin van de coronacrisis meer is gaan wandelen. Dat komt naar voren uit de Nationale Wandelmonitor, die om de vijf jaar verschijnt. Van de mensen die meer zijn gaan wandelen, verwacht 84 procent dit ook te blijven doen na de coronapandemie.

‘’Wandelen is een bepaalde uitlaatklep voor mij’’

Ad Leermakers, penningmeester van wandelvereniging Hart van Brabant uit Loon op zand en dagelijks 10 tot 50 km wandelt, heeft ook veel moeite met de huidige situatie. ‘’Dat ik niet met de vereniging kan wandelen is een behoorlijke aderlating, je ziet je vrienden niet meer’’, zegt Leermakers.

Veel leden van de vereniging zijn op leeftijd en eenzaamheid ligt op de loer. ‘’Doordat je elkaar niet of nauwelijks ziet, krijg je een versnippering van de groep’’, vertelt Leermakers. De vereniging uit Loon op Zand let wel goed op elkaar en er wordt onderling afgestemd om één op één te wandelen om elkaar toch nog te kunnen zien om eenzaamheid zoveel mogelijk te beperken.