De chatapp Signal wordt steeds populairder in politieke kringen. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. Trendwatcher en internetondernemer Sander Duivestein vindt het een reële gedachte dat apps als Signal en Telegram in populariteit gaan stijgen. “Het heeft alleen geen onschuldig karakter meer.”

Apps als Signal en Telegram maken het gemakkelijker om berichten te laten verdwijnen en om anoniem te zijn. “Iedereen kan zeggen en doen wat hij wil en dat is niet altijd een goede zaak”, aldus Duivestein. “Je vindt er klokkenluiders, naaktfoto’s, nepinformatie etc.” Een groep die zichzelf “klokkenluiders” noemt, vindt op Telegram al snel meer dan 80.000 leden. “Die hebben het over kinderbloed en ander nepnieuws.”

“In een anonieme setting is het makkelijker om je ongezouten mening te geven. Dat mag ook door de vrijheid van meningsuiting. Het aansporen tot geweld gebeurt toch te veel op deze apps.” Duivestein geeft ook aan dat dit moeilijk tegen te houden is. “Wanneer er een exposegroep naar beneden wordt gehaald, ontstaat er al snel weer een nieuwe.” Een exposegroep wordt gebruikt om naaktbeelden en privégegevens te delen.

Overstappen?

Uit een kleine enquête blijkt dat WhatsApp nog steeds het meest wordt gebruikt. Er is ook aangegeven dat het overstappen naar een alternatief afhankelijk is van de personen waarmee contact wordt gezocht en welke dienst zij gebruiken. Dat de politiek makkelijk berichten kan laten verdwijnen, vind de meerderheid geen goed idee. “Chats moeten terug te vinden zijn, zeker in de politiek. Zo kun je een gevalletje ‘daar heb ik geen herinneringen aan’ uitsluiten”, aldus een respondent.

WhatsApp staat op een duidelijke nummer één met 2 miljard gebruikers. Signal staat samen met Telegram op een tweede plaats. “Whatsapp zal niet zo snel vervangen worden, dat gaat niet zo snel. Gemak dient de mens”, zegt Duivestein. Er zijn meer dan 800.000 Nederlanders aangemeld op Telegram. De cijfers zijn niet bekend van Signal. Wereldwijd zijn het er ongeveer 40 miljoen.