Er is veel ophef ontstaan bij Brabantse milieuorganisaties over een biomassacentrale die de provincie wil bouwen. De centrale moet op het terrein van Sabic in Bergen op Zoom komen te staan. De hoeveelheid stikstof die hierbij vrijkomt is volgens de Brabantse Milieufederatie te hoog. De organisarie wil dat de provincie Noord-Brabant een streep zet door de plannen.

Dat chemiebedrijf Sabic op hun terrein de biomassacentrale wil bouwen zorgt voor veel ophef. Mobilisation for Environment en de Brabantse Milieufederatie hebben laten weten tegen de plannen te zijn. Sabic lijkt zijn plannen ondanks deze kritiek niet te willen aanpassen. Dit tot grote onvrede bij de Brabantse Milieufederatie. “Of biomassacentrales nou duurzaam te werk gaan of niet, de hoeveelheid stikstof die vrij komt moeten we niet in onze lucht willen hebben”, geeft perswoordvoerder Jesper Bekkers aan.

Afweging

Peter van der Graaf, communicatiemedewerker van gemeente Bergen op Zoom, ziet dat de komst van een biomassacentrale zowel voor- als nadelen met zich meebrengt voor de stad. “Voor de haven van Bergen op Zoom heeft de centrale veel positieve punten, maar het moet niet zo zijn dat dat ten koste gaat van het milieu. De provincie bepaald of zij een vergunning krijgen, wij als gemeente niet. Het is voor ons ook afwachten of Sabic een vergunning weet te krijgen en wat dat dan precies voor Bergen op Zoom gaat betekenen.”

Stikstofdepositie
In beschermde natuurgebieden is er een maximale hoeveelheid stikstof dat aanwezig mag zijn in de bodem en in het water. Deze stikstof wordt vervoerd door de wind. Komt deze eenmaal op de grond of in het water terecht, dan blijft deze hier liggen. De stof heeft een negatief effect op planten in de omgeving, hij bevordert namelijk de groei van onkruid.

Volgens de Brabantse Milieufederatie is voornamelijk de grote uitstoot van stikstof een reden om tegen de komst van een biomassacentrale te zijn. Ondanks een daling van 45% stikstofdepositie sinds 1990 lijkt het probleem nog lang niet opgelost. 120 van de 162 beschermde natuurgebieden bevatten in Nederland een te hoge waarde stikstofdepositie.

“Door strengere regels bij boeren en het minder hard rijden van auto’s op snelwegen heeft Nederland de hoeveelheid stikstofdepositie al iets weten te verminderen. We kunnen dan niet zomaar een biomassacentrale in Bergen op Zoom plaatsten die er voor zorgt dat al deze maatregelen voor niets zijn geweest. Of de boeren stikstof uitstoten of als het gedaan wordt door een biomassacentrale, voor de natuur maakt dat geen verschil”, concludeert Bekkers van de Brabantse Milieufederatie.

Rechtszaak

In december 2021 was de biomassacentrale in Geertruidenberg in opspraak. De rechtbank van Den Bosch besloot nadat milieuorganisatie Mobilisation for the Environment een rechtszaak had aangespannen tegen ‘De Amercentrale’ de vergunning in te trekken. De provincie Noord- Brabant moet volgens de rechtbank de vergunningsaanvraag die de centrale in 2019 indienden opnieuw beoordelen.

Tegen de biomassacentrale in Bergen op Zoom is nog geen rechtszaak gestart. “Er is inderdaad kritiek op de bouw van een biomassacentrale in Bergen op Zoom. Hierdoor heeft de vergunningsaanvraag enkele vertraging opgelopen. We verwachten dat we in 2024 aan de bouw kunnen beginnen en dat we in 2026 open kunnen gaan”, geeft een woordvoerder van Sabic aan.

De Brabantse Milieufederatie denkt echter dat wanneer het tot een rechtszaak gaat komen dat zij in het voordeel is. “De zaak van De Amercentrale in Geertruidenberg laat zien dat wij in het gelijk zijn als het gaat om de hoeveelheid stikstof dat vrijkomt bij een biomassacentrale. Deze is met de huidige stikstofregels veel te hoog.”