Willem Engel is voorlopig niet actief op het social media platform Twitter. Maar liefst drie accounts van Engel zijn opgeschort door Twitter. De reden hiervoor is het delen van een foto van de postcode en het huisnummer van minister van Financiën Sigrid Kaag. Engel zelf spreekt van ongekende censuur.   

Na het delen van de adresgegevens van Sigrid Kaag werd het account van Willem Engel meerdere keren gerapporteerd door andere gebruikers. Dit heeft er toe geleid dat zijn persoonlijke account, het account van zijn dansschool en het account van Viruswaarheid voor onbepaalde tijd zijn opgeschort. Engel is niet blij met de acties van Twitter: ‘’Dit is natuurlijk een gitzwarte gebeurtenis in de Nederlandse journalistiek. Deze soort censuur van iemand die journalistiek bedrijft is ongekend en ook ongehoord vind ik.’’  

Rechtzaak starten 

Engel ontdekte de opschorting door dat hij geen tweets meer kon plaatsen. Hij is niet van plan om het hierbij te laten en onderneemt stappen voor een rechtszaak. ‘’Ik was al akkoord gegaan met een straf om mijn tweets te verwijderen en daarna 12 uur niet te kunnen tweeten. Ik denk dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zich heeft gemengd en ik daardoor ben opgeschort. Hier gaan we wel een rechtszaak over voeren’’, laat Engel weten. 

Verder is de dansleraar niet te spreken over het gedrag van Sigrid Kaag. Hij vindt dat de D66-politica er een groot toneelstuk van maakt. ‘De adresgegevens van Kaag waren allang openbaar. Ze reageert wel als een gebeten hond, maar ze heeft een hele special door de NPO laten maken in en rond haar huis met een foto van Mark Rutte die voor het huisnummerbordje staat’’, reageert Engel geërgerd. 

Invloed van aanhangers 

Social media speelt tegenwoordig een grote rol in het leven van de mensen. Voor iedere leeftijdsgroep is er een medium om die specifieke groep te bedienen. Willem Engel had op zijn persoonlijke Twitter-account zo’n 14.000 volgers, hiermee weet hij veel mensen te bereiken. Chadli Hachani, oprichter van Kennisdomein.nl denkt dat Willem Engel niet heel veel invloed heeft op social media. ‘’Het gaat meer om hoe groot de invloed is van zijn aanhangers. Een post hoeft niet heel veel te doen qua bereik, maar als er voldoende mensen geloven in zijn standpunten door een post te liken en te delen kan een klein Twitter-account toch een groot bereik genereren.’’ Om zijn aanhangers weer te bereiken zal Willem Engel moeten wachten tot er meer duidelijkheid is over de lengte van de opschorting.