Het grootste EK Futsal ooit vindt van 19 januari tot 4 februari plaats in Nederland. Voor het eerst doen er zestien landen mee aan het Europese eindtoernooi. Dit houdt in dat er 32 EK-wedstrijden gespeeld worden, verdeeld over de Ziggo Dome in Amsterdam (twintig wedstrijden) en MartiniPlaza in Groningen (twaalf wedstrijden). De KNVB wil het futsal, ook wel zaalvoetbal, inzetten als boost voor de sport. Dit is een van de doelstellingen van de bond: de bekendheid van de sport moet worden vergroot. 

”En dié boost heeft het futsal zeker nodig”, zegt Manon Albers (Marketing & Communications manager UEFA Futsal EURO 2022 bij de KNVB). Nu het EK in Nederland plaatsvindt kan dit zeker een impuls geven aan de sport. Voor Albers is het toernooi geslaagd als de Nederlanders bekend worden met de sport, er veel mensen het toernooi gaan volgen en fans Oranje Futsal gaan omarmen. Daarnaast hoopt ze dat er de komende jaren een stijgende lijn te zien is in het aantal beoefenaars van zaalvoetbal. In Nederland wordt er tot nu toe alleen nog maar op amateuristisch of semiprofessioneel gespeeld. 

Hoe zit futsal in elkaar? 

De belangrijkste spelregels van de sport worden hieronder beschreven. 

luciageelen

Erkenning belangrijk voor spelers 

Saïd Bouzambou (31) is semiprofessioneel speler en aanvaller bij het Oranjeteam. Hij vindt het speciaal dat het EK wordt georganiseerd in eigen land en vindt dat de sport meer erkenning nodig heeft. ”Doordat het in Nederland plaatsvindt en wordt uitgezonden door de NOS, worden wij gezien. Als wij goed presteren laat dit een stempel achter op de kijker en daarbij dus op de sport. Kijk maar bij de Oranje Leeuwinnen een paar jaar geleden: zij wonnen toen het EK een aantal jaren geleden en ineens was het meidenvoetbal hot. Iedereen schreef zich in en er kwamen heel veel extra leden bij: daardoor kreeg het meidenvoetbal echt een boost.” Bouzambou gaat in ieder geval zijn best doen. ”Wij gaan proberen goede resultaten neer te zetten zodat dat mensen kijken en denken wauw het is wel echt een vette sport, deze sport is leuk om te zien en misschien ook wel leuk om te beoefenen.” 

De bal moet gaan rollen 

Het is volgens de KNVB ook belangrijk om te laten zien dat zaalvoetbal, naast het veldvoetbal, óók een topsport is. In Zuid-Amerika en Zuid-Europa is het al een grote sport. In Nederland hebben we volgens Albers nog een inhaalslag te maken. De KNVB hoopt dat de organisatie van het toernooi de stedelijke jeugd meer aan het voetballen krijgt. Volgens het KNVB daalt het ledenaantal in het reguliere voetbal vooral onder de junioren (12-18). Dit is te zien bij zowel jongens als meisjes. Volgens Albers is futsal erg geschikt om die groep toch op voetbal te blijven houden: niet meer buiten, maar in de zaal. Futsal is een snelle sport, spectaculair en bovendien een laagdrempelige vorm van voetbal. De spelers hebben bijvoorbeeld zelf meer invloed op de samenstelling van het team. Wel vindt de sport nog alleen in de steden plaats. Er zijn ongeveer 900 verenigingen die zaalvoetbal spelen in Nederland en één op de drie clubs daarvan is alleen actief in de zaal. Het grootste deel van deze clubs bestaat namelijk uit zowel veldvoetbalteams als zaalvoetbalteams.