In totaal gaat er nu dertig procent van het gehele jeugdzorg budget bezuinig worden. Wouter van de Galien van jeugdzorg Nederland voorspelt dat is niet veel goeds gaat leveren. De gemeentes vinden dit on aan vaarbaar van de coalitie. “Er zijn nu al veel problemen en er is niet genoeg geld. Dit gaat niet helpen” zegt Van de Galien. 

Welke sectoren het meest geraakt zullen worden is er nog niet bekend. “Er was al een miljard af en dan nu nog een half miljard. Het is lastig te zeggen welken onderdelen het meest zullen gaan lijden. Je kan niet zomaar zeggen waar het terecht komt, want elk deel is belangrijk”, aldus Van de Galien. 

De gemeentes dreigen alle gespreken over de verbeterde jeugdzorg te staken zolang het kabinet de nieuwe plannen vasthoudt, schrijft de Trouw. “We waren in gesprek samen met het Rijk, de cliëntenorganisaties en de gemeentes om de jeugdzorg te verbeteren. Door deze nieuwe bezuinigingen wordt dat erg lastig. In mijn opzicht moet je altijd genoeg geld hebben voor deze zorg”, vertelt Van de Galien 

Daarnaast zou het kabinet aan het nadenken zijn over het invoeren van een eigen bijdrage in de jeugd zorg. Dit zou volgens Van de Galien niet wenslijk zijn. “Jongeren in lastige situatie gaan hun zorg dan uitstellen. Sommigen kunnen het dan niet betalen. Ze gaan dan zorg uit de weg. Dat kan voor nog meer problemen gaan zorgen in hun latere leven, waardoor ze nog meer zorg nodig hebben”, verzucht Van der Galien.