De huidige coronamaatregelen zorgen ervoor dat studenten aan het hoger onderwijs en de mbo’s nog steeds online hun lessen moeten volgen. Maar wat doet zo’n lockdown met de sociale ontwikkeling van studenten?

Waar de basisscholen en middelbare scholen na de kerstvakantie weer zijn geopend, blijven de deuren op het hoger onderwijs en de mbo’s gesloten. Volgens Integratieve Culturele Adviseur Auset Ankh Re is het belangrijk dat studenten weer fysiek naar school kunnen. Ankh Re geeft aan dat interactie een belangrijk onderdeel uitmaakt van de ontwikkeling van de student. “Mensen passen hun waarden en normen aan elkaar aan. Dit kan leiden tot een verandering op onze kijk op de wereld, mensen en situaties”, vertelt de adviseur.

Daarnaast bouwen studenten op school een netwerk, sociale contacten en vriendschappen op. “Zo leren mensen omgaan met diversiteit en het bevordert inclusie, omdat je met meerdere culturen in contact komt. Door met anderen in contact te komen bouw je levenservaring op”, vertelt Ankh Re. “Met de lockdown ontstaat het gevaar dat studenten essentiële ontwikkelingen missen die van levensbelang zijn in de interactie tussen mensen.”

Ankh Re geeft daarom mee als tip om elkaar online, of voor zover mogelijk fysiek, op te zoeken. “Het zien van andere mensen doet je goed en als het kan doe iets liefs voor een ander. Zo heb je het gevoel dat je bijdraagt, je nuttig voelt, maar vooral dat je het gevoel blijft creëren dat je nog veel te geven hebt.”