Vanaf begin 2022 gelden strengere regels voor de inkten die tatoeëerders mogen gebruiken bij het zetten van een tattoo. Hoewel de branche veiligheid vooropstelt, laat de regelgeving en de hevigheid van de regels iets te wensen over.

De EU verbiedt de meeste inktpigmenten – die zoal nodig zijn voor het tatoeëeren van rood en geel – vanwege kankerverwekkende stoffen. Als de tattoo-inkt in de bloedbaan terecht komt, kan dit een probleem worden voor de gezondheid. Maar volgens tatoeëerders gebeurt dat niet zo snel: alleen als een tattoo slecht gezet wordt of wordt weggelaserd, is dit een risico. Alleen voor de pigmenten Groen 7 en Blauw 15:3 geldt een langere overgangstermijn en deze mogen tot 2023 gebruikt worden.

Om een tattoo te zetten met verschillende kleuren, worden er pigmenten inkt gebruikt. Zo’n pigment is alleen een bestandsdeel van een kleur, geen kleur op zich. Er zijn nog geen vervangingen voor de pigmenten. Het is daarom voor tattoo artiesten vrijwel onmogelijk geworden om nog met kleuren te tatoeëren.

Wat ging er mis?
De nieuwe regels zorgen voor veel discussie in de branche, want de wet werd pas in september 2021 duidelijk, vertelt Andy Spaan, de voorzitter van Nederlandse brancheorganisatie Tattoo Kunst (NBTK). “Wij zijn allemaal voor veiligere inkt, laten we dat voorop stellen,” vertelt hij. Maar de regels gaven te weinig ruimte aan tattoo artiesten. “Wij hadden liever nog twee tot drie jaar extra tijd gehad voor het testen.” Tattoo-inkt is namelijk niet zomaar gemaakt; het is een ingewikkelde balans tussen goede kleuren, dikte en duurzaamheid van inkt. “Het is een proces van tientallen jaren,” aldus Spaan. ” Nu is er een nieuw proces nodig, en dat gaat veel tijd kosten.

Halve tattoo? Dan heb je pech
Mensen die nu door het inktverbod en de lockdown een onvolledige tattoo hebben, zullen geduld moeten hebben. “Er worden totaal geen uitzonderingen gemaakt op dit moment,” vertelt Andy Spaan van brancheorganisatie NBTK. Tattoo artiesten mogen de oude inkten dus niet alsnog gebruiken om oude tattoos af te maken. Dat is balen, voor de tatoeëerders en de getatoeëerden. Het is namelijk nog niet duidelijk wanneer de nieuwe kleuren inkt op de markt komen of deze dezelfde tint hebben als de oude kleuren.

Politieke partij BoerBurgerBeweging diende deze week kamervragen in over de regelgeving. Met de kamervragen hoopt brancheorganisatie NBTK een uitstel te krijgen van minimaal zes maanden, zodat tattooprojecten afgemaakt kunnen worden.

Ook de medische tattoobranche valt onder het verbod. Het is een kleine zijtak van tatoeëerders, maar wel een belangrijke: medische pigmentisten specialiseren zich in het verbergen van littekens en het reconstrueren van missende delen. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen met borstkanker die hun borsten laten verwijderen. Bij een medisch pigmentist kunnen zij tepels laten tatoeëren, wat vaak erg belangrijk voor ze is. Ook dit werk komt nu stil te liggen, hierover meer in dit artikel.