De Winterspelen van 2022 tellen meer vrouwen dan vier jaar geleden, blijkt uit cijfers van Zoover. Het vrouwelijke aandeel gaat van 41,9% in 2018 naar 45,44%. Door het mannelijke aandeel met 144 deelnemers te verminderen, wordt er een stap gezet in de richting van genderevenwicht. “Wanneer er letterlijk meer vrouwen in beeld zijn, gaan we het normaler vinden om naar vrouwen in de sport te kijken”, zegt Sander Heithuis, redacteur beeldvorming van WOMEN Inc.

“De sportwereld is eigenlijk de hele maatschappij in het klein. Dingen die wij voorbij zien komen in de maatschappij, komen in het klein in de sportwereld voor.” Voorbeelden hiervan zijn de loonkloof, te weinig vrouwen in besluitvormende functies en beeldvorming in de media. Volgens Heithuis is de sportwereld in die zin een voortvloeisel van wat er in de maatschappij gebeurd.

Voorbeeldfunctie

“Wij zeggen vaak, wanneer je rolmodellen ziet als klein kind doet dat iets met je zelfvertrouwen en de mogelijkheden die je voor jezelf ziet. Wanneer er meer vrouwen in beeld zijn, gaan we het normaler vinden om naar vrouwen in de sport te kijken.” Heithuis zegt dat er nu een eenzijdig beeld in de sport te zien is, volgens hem is 70% namelijk mannensport. “Als het aandeel van vrouwen wordt vergroot, is het logischer dat meer vrouwen gaan sporten. Sinds 2017, toen Nederland het EK voetbal won, zijn de aanmeldingen voor vrouwenvoetbal ook gestegen.”

Toekomst

Heithuis is erg content dat het aandeel van vrouwen aan de Winterspelen is gestegen. “Zo doorrekenend zou het op de volgende spelen 50% kunnen zijn. Als de aandacht voor genderevenwicht blijft, want iedereen verdient gelijke kansen. En in geen enkel land bestaat er gendergelijkheid, dus we moeten nog flink aan de bak.”

Om meer vrouwen op de Olympische Winterspelen mogelijk te kunnen maken, zijn er zeven nieuwe sportonderdelen toegevoegd aan de Spelen van Beijing: