Het Van Gogh Museum heeft vier zeldzame kunstwerken gekocht van de Amerikaanse kunstenares Mary Cassatt (1844-1926). Cassatt, een tijdgenoot van Van Gogh, was in de laat negentiende eeuw een van de vernieuwers van de Parijse kunstwereld. Vrouwelijke kunstenaars waren in die tijd erg schaars; het was niet iets wat als een ‘normaal’ beroep werd voor vrouwen. Toch zijn er uit de tijd van Van Gogh een aantal bekende vrouwelijke kunstenaars. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Two Fridas Frida Kahlo

Frida Kahlo (1907-1954)

Frida Kahlo kennen de meesten wel van het iconische zelfportret, maar Frida is zelf ook kunstenares. Ze is vooral beroemd door haar surrealistische kunst.

De brief Nu.nl

Mary Cassatt (1844-1926)

Mary Cassatt was een Amerikaanse impressionistische kunstschilder die vooral beroemd werd door haar portretten van moeders en kinderen. In het Van Gogh Museum hangen vier werken van haar waarop de dagelijkse bezigheid van de vouw in die tijd wordt weergegeven.

Beside a lake Berthe Morisot

Berthe Morisot (1841-1895)

Morisot was een Franse impressionistische kunstschilderes. Ze werd veel geschilderd door haar vriend Édouard Manet en schilderde zelf vooral veel huiselijke scènes. Ze trouwde met de broer van haar vriend en ze kregen een dochter.

Meisje met de kat Julie Manet

Julie Manet (1878-1966)

Julie Manet is de dochter van Berthe Morisot en Eugène Manet. Ze ging haar moeder achterna in de schilderkunst. Ze is voornamelijk bekend van haar dagboek, waarin ze onder andere schreef over haar contacten met andere schilders.

Gwendolyn Niki de Saint Phalle

Niki de Saint Phalle (1930-2002)

Niki de Saint Phalle was een Frans-Amerikaanse kunstschilderes. Ze is voornamelijk beroemd door de verschillende beelden die ze gemaakt heeft. Deze zijn rondom Nice in Frankrijk nog steeds te bewonderen.

Maman AvroTros

Louise Bourgeois (1911-2010)

Louise Bourgeois was een Frans-Amerikaanse kunstenares die vooral bekend was als beeldhouwster. Ze maakte ook grafische kunst en installaties.

City Landscape Estate of Joan Mitchell

Joan Mitchell (1925-1992)

Mitchel was een Amerikaanse schilderes. Na haar studie in Massachusetts keerde ze terug naar New York waar ze als een van de weinige vrouwen deel uitmaakte van avant-gardistische New York School. Haar werk was lyrischer, meer landschappelijk dan andere werken uit dezelfde stijl.

Boerenvrouw aardappels schillend Suze Robertson

Suze Robertson (1855-1922)

Suze Robertson was een Nederlandse schilderes en tekenares. Ze begon haar carrière als tekenlerares, maar besloot na 6 jaar zich volledig aan het schilderen te wijden. Haar werk werd meerdere keren bekroond tijdens tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Gezicht op Veere Simonis&Buunk

Anna Boch (1848-1936)

Anna Boch was een Belgische impressionistische schilder van voornamelijk landschappen en stillevens. Later werd ze door het gebruik van licht effecten een ware luministe; in haar kunst kwamen ook realistische elementen aan bod.

Calhoun Grandma Moses Properties

Grandma Moses (1860-1961)

Anna Mary Robertson Moses, beter bekend als Grandma Moses, was een 20e eeuwse kunstenares. Ze werd op de leeftijd van 78 jaar ontdekt als kunstschilderes; ze had haar hele leven geld verdiend als handwerkster. Als gevolg van artritis heeft ze noodgedwongen moeten stoppen en is ze gaan schilderen. Nu wordt ze veelal gezien als het typische voorbeeld van een persoon met een tweede loopbaan op latere leeftijd.