De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) benadrukt in een brief aan raadsleden van verschillende gemeenten om geen coronatoegangsbewijzen te gebruiken bij zwemlessen. Zwemleraar Demian Kortekaas ziet kinderen ‘minder presteren’ bij afwezigheid van de ouders als gevolg van de toegangsbewijzen.

 

Door de huidige coronamaatregelen moeten ouders een geldig toegangsbewijs tonen om met hun kind mee naar de kleedkamer te mogen, daarna moeten ze het zwembad verlaten tot het einde van de les. “Je hebt best veel jonge kinderen die het spannend vinden als papa of mama er niet bij zijn. Je ziet soms dat die kinderen wat minder presteren”, zegt Demian Kortekaas, zwemonderwijzer bij Dutch Dolphin Swimming Club, een zwemschool in Eindhoven. 

Kortekaas vertelt dat er per kind maar één ouder, met geldige QR-code, mee mag naar de kleedkamers. Ook het bijwonen van de zwemles op de tribune mag niet meer. “De wat oudere kinderen merken er niks van. Vooral de ouders vinden het heel jammer”, deelt de zwemonderwijzer. 

 

Eind December deed de voorzieningsrechter Midden-Brabant een uitspraak over het controleren van coronatoegangsbewijzen bij een zwembad in Hilversum. Het zwembad ’t Gooische Bad’ hoeft sindsdien geen QR-codes meer te scannen. Niet veel later volgden zwembaden in de gemeentes van Groningen, Barendrecht en Apeldoorn. Maar nog niet alle zwembaden zijn toegangsbewijsvrij, ook moeten door de huidige coronaregels alle baden om 17:00 sluiten. 

 

Toegankelijkheid 

Kortekaas ziet beide kanten van de ‘onderwijs’ uitspraak: “Je kunt zwemles het beste omschrijven als bewegingsonderwijs. Aan de ene kant is het zwemonderwijs. Je brengt kinderen veiligheid bij, maar het blijft ook een sport. Het is allebei.”