De bal gaat weer rollen in de Eredivisie. Er komt hiermee een einde aan de winterstop die op 23 december 2021 begon. De titelstrijd is nog in volle gang: de afstand tussen koploper PSV en directe concurrenten Ajax en Feyenoord bedraagt slechts enkele punten en het seizoen is nog lang niet gespeeld.

De ploeg uit Eindhoven won zijn laatste drie wedstrijden in december, terwijl  Ajax  maar bij twee wedstrijden de volle buit pakte. PSV haalde de regerend landskampioen daarmee in op de ranglijst: zij hebben 43 punten, Ajax 42. Feyenoord volgt beide teams op de voet met 39 punten, zij wonnen slechts één van hun laatste drie wedstrijden. Je zou kunnen stellen dat de winterkampioen op ‘pole position’ in de titelrace ligt, maar niets is minder waar. In de afgelopen tien edities  van de Eredivisie werd de winterkampioen slechts vijf keer de uiteindelijke landskampioen.

‘Verschil in klasse te groot’

Als we VI-journalist Lentin Goodijk moeten geloven, is  de kans op eenzelfde scenario groot. Volgens hem is niet PSV, maar Ajax de topfavoriet voor de titel. “PSV is een serieuze kanshebber voor het kampioenschap, maar wel érg afhankelijk van wie er fit zijn . Het zal lang spannend blijven, maar ik vind het verschil in klasse tussen de beide selecties te groot. Ajax is in mijn ogen zowel defensief als aanvallend sterker, gaat efficiënter met zijn kansen om en speelt dominanter voetbal dan elke andere club. Dat gaat op de lange termijn  het verschil maken.” Dit is terug te zien in de statistieken: de Amsterdammers scoorden 56 keer in 18 wedstrijden , een gemiddelde van zeker drie goals per wedstrijd. Ook kregen ze slechts vier goals tegen. Goodijk blijft wel relativeren: “PSV is aan de andere kant niet zonder reden de koploper op dit moment, ondanks pech met blessures. Daarvoor mag de ploeg ook wel geprezen worden, dat toont karakter.”

De huidige Eredivisiestand Lennard Vader

Belangrijke schakels

NOS-sportverslaggever Angelo Terwiel geeft de reden achter de koppositie van PSV.  “Het winterkampioenschap van PSV is simpelweg te danken aan het puntenverlies van Ajax, niet omdat het zelf zo overtuigend speelde. Ook zie je vaker dit seizoen bij PSV dat het uitvallen van een sleutelspeler meteen een enorme zorg is ”, vertelt Terwiel, doelend op de langdurige blessures van spelers als Cody Gakpo, Eran Zahavi en Noni Madueke. Eerder dit seizoen blonken zij uit in de klinkende 0-4 zege van PSV op Ajax in de strijd om de Johan Cruijff-schaal. Deze spelers ontbraken toen Ajax eind oktober met 5-0 sportieve revanche nam op de bezoekers uit de lichtstad. “Die wedstrijd was tekenend voor het verschil in diepte”, aldus Terwiel. “PSV heeft gewoon te weinig achter de hand. Ajax daarentegen kan gaten veel beter opvullen met spelers van niveau.”

Beide zetten Feyenoord op plek drie in hun voorspelling. Volgens Terwiel is dit te wijten aan een gebrek aan stabiliteit, terwijl Goodijk de ‘te dunne selectie’  aanwijst. “Feyenoord zal ongetwijfeld tevreden zijn met elke klassering hoger dan vorig jaar”, vertelt Goodijk. De Rotterdammers eindigden toen op de 5de plek, met 28 punten minder dan kampioen Ajax. De ploeg van coach Arne Slot mist het ‘verfijnde’, is wat de VI-journalist ons duidt. “Feyenoord is niet stabiel genoeg. Een sterke ploeg is het zeker, maar het heeft meer tijd nodig om een behoorlijke dreiging te vormen voor de rivalen.” Helemaal afgeschreven worden ze niet: “Onderschatting kan ook juíst je kracht zijn. Het beste team wordt niet altijd kampioen. Hoe het écht in elkaar zal steken weten we pas over een paar maanden.”