Non-fungible tokens (NFT’s) zijn steeds populairder aan het worden. Met een snelle Google search lijkt het al snel alsof je dankzij deze digitale kunst binnen korte tijd steenrijk bent. Toch zitten er toch wel gevaren en nadelen aan het verhandelen van NFT’s.

Een NFT is een manier om aan te tonen dat iemand de eigenaar is van een bepaald online digitaal kunstwerk. Dit kan dus bijvoorbeeld een video, tweet of foto zijn. Als je dus een NFT koopt, koop je het eigenaarschap van dat online digitale kunstwerk. NFT’s zijn de laatste vier jaar een erg grote trend. Er gaan elk jaar meer miljoenen euro’s in om. NFT’s lijken het op het eerste gezicht een soort van geldbomen die maar blijven geven. Volgens NFT-handelaar Koen Pippens moeten beginners op hun hoede zijn voor de mogelijke tegenslagen.

De 22-jarige Koen Pippens heeft zelf ervaren dat er snel geld te verliezen valt met deze online kunst. “Ik dacht dat ik een geweldig project had. Ik kocht via OpenSea een NFT voor €11.000 om precies 19:43 uur. Een half uur later was mijn NFT om en nabij nog €7.000 waard. Ik was dus in een half uur tijd €4.000 armer”, constateert Pippens. “Vaak vragen mensen of ik niet beter onderzoek had kunnen doen. Ik denk van niet, soms heb je gewoon veel ongeluk en dit was duidelijk een van die keren. Andere keren maak ik juist wel weer winst. Je hebt dus niet altijd ongeluk”, zegt Pippens.

Toch vindt Pippens dat je het echt niet moet zien als gokken. “Met meer en beter onderzoek is de kans dat je meer winst maakt, echt wel groter. Toch kan je uren onderzoek doen en alsnog duizenden euro’s verliezen. Dit is het grote nadeel van NFT’s”, zegt Pippens. Hoe de waarde van een NFT wordt bepaald is een lastig proces. In deze blog van nft-blog.nl wordt uitgelegd hoe de waarde van een NFT kan dalen of stijgen.

Milieuproblemen

Dat je er in weinig tijd veel geld mee kan verliezen is niet het enige nadeel. Ook het milieu heeft het zwaar te verduren sinds de komst van NFT´s. Volgens YouTuber ‘NowThis Earth’ kost de opslag en de handel van NFT’s erg veel energie en geld. Dit komt omdat er dure computers en servers voor nodig zijn. Uit een analyse van Cambridge University blijkt zelfs dat wereldwijde Bitcoin handel jaarlijks meer stroom verbruikt dan heel Argentinië. Om dit even in perspectief te zetten: qua hoeveelheid oppervlakte staat Argentinië op nummer 8 van alle landen in de wereld.

Het is duidelijk dat je veel geld kan verdienen aan het handelen van NFT’s. Toch zitten er dus veel risico’s aan en is het een mythe dat je alleen maar snel geld kan verdienen met deze digitale kunst.