De Gouden Koets wordt voorlopig niet meer gebruikt. In een videoboodschap vertelt koning Willem-Alexander dat de koets pas kan gaan rijden wanneer Nederland daar klaar voor is. “De koning had het niet anders kunnen doen”, aldus royaltydeskundige Rick Evers.

“Het is een moeilijke discussie”, vertelt Evers over de koets. Amsterdammers schonken het voertuig aan koningin Wilhelmina voor haar inhuldiging in 1898. De slavernij was toen al afgeschaft, maar het is op een van de panelen wel afgebeeld. “Het is een afbeelding van de Nederlandse geschiedenis. Dit past goed bij de monarchie, maar we hebben geen monarchie zonder draagvlak van de samenleving. Het Koningshuis moet zich aanpassen aan de tijdsgeest.”

De rijdende koets is pas weer te zien wanneer Nederland daar klaar voor is. Maar wanneer zijn we daar klaar voor? “Misschien over 50 jaar, als de samenleving er anders naar kan kijken”, aldus Evers. “We kunnen ons nu niet verzoenen met ons verleden, waar we 50 jaar geleden nog trots op waren. We realiseren ons dat het voor velen in onze samenleving een zwarte pagina is geweest.”

Glazen Koets

De Gouden Koets is eigenlijk niet zo belangrijk voor Het Koningshuis, vertelt Evers. “Het is wel het meest zichtbare rijtuig van de koning, het is zelfs het bekendste vervoermiddel van het land.” Het voertuig dat nu gebruikt wordt, de Glazen Koets, vindt de deskundige veel passender. “Deze werd aangeschaft door de allereerste Oranjekoning en is een goed alternatief. Het is mooi, draagt de Nederlandse kleuren en heeft een historische uitstraling.”

Wel is er een probleem bij de Glazen Koets: “Ons Koningshuis bestaat uit lange mensen en het is een kleinere koets.” Een nieuwe wagen sluit Evers ook niet uit. De Britse Queen rijdt sinds 2014 ook in een gloednieuwe koets. “Als Elizabeth het kan, waarom Willem-Alexander dan niet?” De ideale koningskoets van Evers zou er zo uit moeten zien: “De grandeur die bij de koning past, maar wel zonder afbeeldingen of symbolen die voor opschudding kunnen zorgen.”

De Gouden Koets is tot februari te bewonderen in het Amsterdam Museum. Daarna zal hij terug in de koninklijke stallen verdwijnen. Misschien wel voorgoed.