Fysieke gymles mag eindelijk weer worden gegeven. Afgelopen maandag zijn de middelbare scholen geopend, zo ook de Walewyc-mavo uit Waalwijk. In de afgelopen weken hebben veel leerlingen stil gezeten door de opgelegde maatregelen. En dat is merkbaar volgens gymdocenten.

Marc van Dortmont, gymleraar van de Walewyc-mavo uit Waalwijk, is opgelucht dat de lessen weer fysiek gegeven mogen worden. ‘’Eindelijk! Dit alles heeft mij een hernia opgeleverd.’’, vertelt van Dortmont met een cynische lach. Omdat de docent alle lessen vanuit huis moest voorbereiden en uitvoeren, heeft dit hem zodanige rugklachten opgeleverd dat hij er een hernia aan over heeft gehouden.

‘’Leerlingen zijn een stuk minder fit vergeleken met een paar weken geleden’’

De online lesmethode heeft onvoldoende geholpen. Van Dortmont merkt dat de leerlingen op dit moment een stuk minder fit zijn en moeite hebben om uit de flow te komen van niks doen. ‘’Als je lang niks doet, is het lastig om uit die cirkel te komen.’’ Ondanks dat zijn de leerlingen van Dortmont ontzettend enthousiast en staan ze te letterlijk te springen om weer te mogen gymmen met de klas.

De Walewyc is bezig geweest de kinderen in beweging te houden. Door middel van een app moesten de leerlingen opdrachten uitvoeren waardoor ze in beweging bleven. Ze konden punten verdienen door het verzamelen van letters van verschillende straatnamen. Dat is iets wat volgens van Dortmont niet te vergelijken is met een fysieke les, maar het was een prima tijdelijke oplossing waardoor de studenten in ieder geval iets konden doen.

‘’Online opdrachten waren vrij simpel waardoor je er niet zoveel plezier in had’’

Maxim van der Steen, leerling op de Walewyc-mavo, vindt het erg fijn dat de gymlessen weer van start zijn gegaan. ‘’Het is gezond om te sporten en je bouwt een betere band met elkaar op dan wanneer je online les krijgt’’, zegt Maxim. Desondanks zorgde de leerling ervoor dat hij enigszins fit bleef. ‘’Naast de online lessen heb ik vaak met vrienden afgesproken op het pleintje om te voetballen’’, vertelt de leerling.

Vanwege de lockdown merkt Maxim dat hij er op fysiek vlak flink op is achteruitgegaan. ‘’Tijdens de eerste gymles was ik al zo snel kapot’’, zegt de student schrikbarend. Omdat nog altijd de anderhalve meter regel geldt merkt hij dat er tijdens de les sommige sporten minder gespeeld worden. ‘’We voetballen minder omdat de kans dan groter is dat we elkaar misschien besmetten’’, vertelt Maxim. “Sporten zoals badminton en tennis worden nu veel meer gespeeld”, sluit Maxim af.