Historici willen voorkomen dat het rampjaar van 1672 zomaar vergeten wordt. Daarom richtte enkele van hen het platform Rampjaar Herdenking op. Het hele jaar lang vinden er evenementen plaats die in teken staan van herdenking van het rampjaar wat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 350 jaar geleden doormaakte.  

Volgens het platform is het van groot belang om dit jaar te herdenken omdat het cruciaal punt in onze geschiedenis is, met belangrijke lessen voor jong en oud. Lessen over nationale vrijheid en wat die kost en oplevert. Door het organiseren van tentoonstellingen, boekpresentaties, wandeltochten en historische markten probeert het platform op zoveel mogelijk manieren en plekken stil te staan bij het rampjaar. In augustus worden er in Coevorden en Groningen zelfs veldslagen nagespeeld. Het geheel overzicht van deelnemende steden en alle evenementen is hier terug te vinden. 

Het rampjaar 

In 1672 werd de republiek aangevallen door Lodewijk XIV, beter bekend als de zonnekoning. Samen met 2 Duitse bisdommen en de Engelse vloot probeerde ze om de Verenigde Nederlanden op de knieën te krijgen. ‘De vijand had een enorme omvang, de Republiek leek hier tegenover weerloos.’ Zegt Luc Panhuysen, historicus en schrijver van het boek: Rampjaar 1672. Een bekende uitspraak over de tijd is dat het volk redeloos was, de regering radeloos en het land reddeloos. Volgens de historici dacht iedereen toentertijd dat dit het einde van de Republiek zou betekenen. Mede dankzij het besluit om een deel van ons land onder water te zetten, lukte het de vijand echter niet om de Lage Landen te veroveren. Volgens Panhuysen kwam had ook door redding van buitenaf. ‘De Nederlandse leeuw sloot een coalitie met de rest van de Europese machten waardoor Frankrijk terug zijn mand in werd gejaagd.’ 

Om te kijken of het rampjaar anno 2022 nog vers in het geheugen van de Nederlandse bevolking ligt, gingen we de straat op.