Het kabinet kondigt vandaag in de persconferentie aan dat het hoger onderwijs, de kappers en sportscholen weer beperkt open mogen. De horeca- en cultuursector zal voor de zoveelste keer gesloten blijven. Opnieuw een tegenvaller voor onder andere de evenementensector. Hoe houdt deze branche het al die tijd eigenlijk vol?

 

Twee productiebedrijven die normaal gesproken veel evenementen in Breda en omstreken verzorgen, hebben beide verschillende alternatieven geprobeerd om hun werk te doen. Sander Frijters van Double Productions heeft toch nog een aantal evenementen kunnen uitvoeren, maar: “Het is nu niet zoals het hoort te zijn natuurlijk. Het is echt een stuk rustiger”, zegt hij. Ook Jeroen Hoogveldt van HRS geluid licht video heeft zijn werk proberen bij te sturen. “We hebben in het begin geprobeerd ons aan te passen door mee te gaan met online-evenementen. De organisaties waar wij voor werkten wilden alles door laten gaan, zonder publiek. Dus dat werd een studiosetting”, legt Hoogveldt uit. “Maar toen bleek dat de meeste klanten dan liever het hele evenement oversloegen”.

Unsplash

Vervolgens is Hoogveldt gestopt met digitale evenementen. “Wij hebben dan nog het geluk dat we geen grote vaste lasten hebben en daarom net het hoofd boven water kunnen houden”, vertelt de producent. “Twee personeelsleden heb ik bij een bouwbedrijf ondergebracht, zodat ze daar toch nog iets kunnen doen.”

Op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden in deze tijd blijkt lastig. Hoogveldt licht toe: “Het kost veel geld om daarin te investeren. Om nu van het werk waar wij helemaal op ingericht zijn af te stappen, zie ik niet zo zitten.” Mede doordat de cultuursector in oktober weer een beetje zijn gang kon gaan, merkte Hoogveldt dat zijn werk snel terugkwam. “Dat ben ik niet vergeten.”

Ook voor Frijters was oktober een goede maand. Dat neemt echter niet weg dat hij ontevreden is over hoe het nu loopt. “De agenda’s staan toch ieder jaar weer vol, zeker ook voor het komende jaar. Maar twee jaar op rij worden die agenda’s weer leeg geveegd. Er zit gewoon geen perspectief meer in”, vertelt hij. “Of je nou de hond uitlaat of in een weiland luistert naar een bandje: ik zie geen verschil.”