Een varkenshart transplanteren naar het menselijk lichaam. Amerikaanse chirurgen is het afgelopen week voor het eerst gelukt om deze transplantatie met succes uit te voeren, laat de NOS weten. In Nederland is dit nog illegaal, maar daar zou zomaar verandering in kunnen komen. Mochten deze diertransplantaties in de toekomst ook in Nederland komen, dan is niet iedereen daar blij mee.

Debby Weijers is directrice van de stichting Proefdiervrij en deze dierorgaantransplantaties baart haar grote zorgen: “Wij hebben het binnen onze organisatie al veel over dit onderwerp gehad omdat wij echt bang zijn dat dit de werkelijkheid gaat worden in Nederland. Er wordt zoveel met dieren geëxperimenteerd, terwijl er ook nog zoveel vraagtekens zijn. Er zijn zoveel andere manieren om toponderzoek te doen, zonder dat de dieren daar de dupe van zijn”, vertelt Weijers.
“Ik heb heel veel vertrouwen in de ontwikkeling van de humane alternatieven. Deze ontwikkeling gaat heel hard en ik hou de hoop dat deze ontwikkeling gaat winnen.”

Humane alternatieven
Voor Weijers voelt het gebruik van een diermodel voor de technologie als een enorme stap terug. “Steek dan liever al die tijd, geld en energie in de ontwikkeling van humane alternatieven op basis van menselijke cellen en weefsel. In Utrecht wordt er al een kunsthart gebruikt voor onderzoek. Als we dat kunsthart kunnen gebruiken om te oefenen om menselijk weefsel te gebruiken voor operaties, dan heb je geen last van de afstoting en hoef je geen dier op te offeren.”

Discussies
Ook Weijers weet dat de discussies over dit onderwerp een moeilijke situatie blijft. “Helaas kunnen wij niet zeggen dat wij nu met zijn alle, al la minute, geen dieren meer mogen gebruiken voor onderzoek. Want er liggen op dit moment nog geen kant en klare modellen klaar die wij kunnen gebruiken om onderzoek te doen. Als het aan ons ligt dan kan het niet snel genoeg gaan om daar verandering in de brengen en dat geldt ook zeker voor dit onderwerp.”

Actievoeren
Proefdiervrij hoopt met behulp van ethische en maatschappelijke argumenten dat deze transplantaties niet gelegaliseerd gaan worden in Nederland. “Het bewustzijn creëren onder de maatschappij van het feit dat er dierproeven worden gedaan, waarom deze worden gedaan en met welke dieren. Wij willen vooral de gedachte meegeven dat er meerdere opties zijn. Het is niet: dieronderzoek doen óf geen onderzoek.

Op twitter roept de transplantatie ook wat reacties op.