Kijkers van Over Mijn Lijk zitten sinds vorige week elke woensdag weer voor de buis. Ook kijkers: Sophia, Levi en Carolina. De één zag het al sinds het eerste seizoen en een ander heeft het programma pas het vorige seizoen ontdekt. Wat ontroert en inspireert hen, wanneer zij Over Mijn Lijk bekijken?

Sophia is sinds seizoen drie naar Over Mijn Lijk gaan kijken en sindsdien is ze het blijven volgen. Nog altijd is ze erg onder de indruk van het programma en moet ze, net als vele anderen, soms een traantje wegpinken. Sophia: “Het feit dat sommigen écht niet willen gaan en blijven vechten, maar uiteindelijk dan toch die strijd verliezen, ja dat is iets wat ik heel moeilijk vind om te zien.” Zelf heeft Sophia een vriend en twee kinderen. “Wanneer ik zie dat er ook in bepaalde gevallen kinderen achtergelaten moeten worden, dan betrek ik dat toch ook op mezelf en mijn eigen gezin”, vertelt Sophia.

Als het aan Sophia ligt zijn seizoen acht en zeven het best. “Jeroen uit seizoen acht heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Het was een hele sympathieke gozer met een goede vibe en instelling. Het greep me aan hoe hij en zijn vriendin in heel het proces stonden”, legt Sophia uit. Ook seizoen zeven heeft veel indruk gemaakt, met name deelnemer Jermaine. Jermaine kwam net als Sophia uit Tilburg en haar vriend was bevriend met hem via sociale media. Sophia: “Meestal is alles op tv een ver van je bed show, maar in dit geval kwam het wel heel erg dichtbij. Zo zag ik bijvoorbeeld elke keer posts van zijn vriendin voorbijkomen over de crowdfunding die voor hem was opgezet. Als je dit dan voorbijziet komen op sociale media en hem dan ook zo op de televisie ziet, krijg je wel een enorme reality check.”

“Dit programma maakt mij er alleen maar meer bewust van, om dankbaar voor elke dag te zijn.”

Levi kijkt Over mijn Lijk sinds het eerste uur. Elk seizoen maakt steeds weer indruk op hem, hij heeft dan ook niet per se een seizoen die er écht uitsprong voor hem. “Elk seizoen en elk persoon heeft indruk op mij gemaakt, omdat elk verhaal uniek is. Van leeftijdsgenoten, tot aan jongvolwassenen. Het raakt mij elke keer weer en tegelijkertijd blijven de deelnemers mij inspireren”, legt Levi uit.

Dit is dan ook de reden dat Levi dit programma is gaan kijken. “De deelnemers inspireren mij altijd zo erg. Ik ben gaan kijken, omdat ik vanuit mezelf heel dankbaar ben om te leven en als ik dan de levenslust zie bij elke deelnemer, dan vind ik dat zo mooi om te zien!” Aldus Levi. Hij is er zich ook dagelijks van bewust, dat het leven kort is. “Daarom ben ik dankbaar, dat ik bijvoorbeeld vandaag heb mogen opstaan en mijn vriendin en kinderen weer heb mogen zien. Dit programma maakt mij er alleen maar meer van bewust, om dankbaar voor elke dag te zijn”, vertelt hij. Wat hem het meeste raakt aan dit programma, is dat de deelnemers echt nog het maximale uit hun leven willen en vaak ook kunnen halen. “Als ik er zo over praat en over nadenk”, vertelt Levi, “dan valt het mij eigenlijk op, dat mensen die best wel gezond zijn, vaak juist onnodig klagen.”

Kijker Carolina is sinds vorig seizoen begonnen met kijken, maar ook nu zit zij elke woensdagavond klaar voor het programma. Ze vertelt: “Ik ben begonnen te kijken, omdat Tim Hofman het presenteerde en met hen meeliep. Voor mij was dit het eerste seizoen, maar deze heeft meteen indruk gemaakt op mij. In het vorige seizoen was Fabienne te zien. Zij had een beetje dezelfde leefstijl als ik en we waren ongeveer van dezelfde leeftijd, hierdoor raakte het mij alleen maar nog meer!”

“Bij het zien van dit programma, krijg ik de realisatie oud worden is niet gegarandeerd en jong zijn maakt je niet onsterfelijk.”

Toen Carolina het programma voorbij zag komen via sociale media, was ze meteen geboeid. “Ik vind zulke onderwerpen wel interessant. Ik vind het dan mooi om te zien wat hun beleving is en hoe zij hiermee omgaan. Want het is een ver van mijn bed show en de deelnemers spraken aan, omdat iedereen ook jong is en dat lijk mij erg moeilijk om te weten dat je jong gaat sterven”, vertelt Carolina. “Een andere reden om te kijken is dus, omdat Tim Hofman het presenteert en die vind ik sowieso een goede presentator. Hij is spontaan en durft vaak ook vragen te stellen, waar een ander misschien bang voor zou zijn, om deze te stellen.” Aldus Carolina.

Net als Sophia, kan ook Carolina emotioneel worden, wanneer het moment komt, dat de deelnemers moeten loslaten, maar dit nog helemaal niet willen. Carolina: “Als je ziet dat ze zich realiseren dat ze moeten accepteren, dat hun moment daar is, dan raakt mij dat heel erg. Op dat moment krijg ik de realisatie oud worden is niet gegarandeerd en jong zijn maakt niet onsterfelijk.”