De Olympische Winterspelen worden beter bekeken dan de Paralympische variant. Volgens cijfers van Sportnext werden de Olympische Spelen van 2021 door 2,6 miljoen Nederlanders meer bekeken. Of er evenveel potentie is voor de Paralympische Spelen moet nog blijken. Marc Verboord, professor media en society aan de Erasmus Universiteit verwacht van wel. “De Paralympische Spelen kunnen uitgroeien tot eenzelfde soort ‘merk’.”

Bijzonder evenement

Er zijn volgens Verboord twee belangrijke factoren die de grotere aandacht voor de Olympische Spelen bepalen: commerciële belangen en symbolische waarden. “De commercialisering speelt een grote rol, bedrijven besteden er veel aandacht aan. Meer kijkers betekent meer omzet, bijvoorbeeld via advertenties. De symbolische kant is dat de Spelen in de loop der tijd uitgegroeid is tot een sterk ‘merk’. De competitie wordt in de samenleving als bijzonder gezien, omdat alleen de allerbeste sporters meedoen.” De Nederlandse selectieprocedure houdt zich namelijk, naast de internationale eisen van het IOC en de federatie, aan de nationale eisen van NOC*NSF. Daarnaast zegt Verboord dat de Olympische Spelen een lange traditie heeft die teruggaat tot de klassieke oudheid. De Olympische Winterspelen zijn ontstaan in 1924, terwijl de Paralympische variant 52 jaar later zijn oorsprong vond. “De Olympische Spelen bestaan langer en hebben dus meer kans om in de beleving van de mens een bijzondere plek te krijgen.”

Stijgende lijn

“De laatste jaren zijn ook andere symbolische waarden in opkomst. Het belang van meer diversiteit is in dit geval belangrijk. In de samenleving is meer en meer oog gekomen voor minderheidsgroepen en groepen die extra steun verdienen. Dankzij de Paralympische Spelen wordt er extra aandacht geschonken aan mensen met een fysieke beperking.” Volgens het AD was er tussen 2012 en 2016 een verdubbeling te zien in de kijkcijfers van de Paralympische Spelen. Verboord verwacht dat deze trend doorzet. “De Paralympische Spelen kunnen ook uitgroeien tot eenzelfde soort ‘merk’. Vooral als er steeds meer sporters komen die tot de verbeelding van het publiek spreken. Meer media-aandacht vergroot de kans dat dit gebeurt.”

Een aantal verschillen tussen de Paralympische en Olympische Spelen op een rijtje gezet: