Het EK van kunstrijdster Lindsay van Zundert verliep teleurstellend. “Mijn hoofd was echt vol”, zo klonk de pas 16-jarige, geëmotioneerde Brabantse na haar uitschakeling, meldt NOS. Wordt er te veel gevraagd van het Brabantse talent?

Van Zundert behaalde in maart de zestiende plaats bij het WK kunstrijden in Stockholm, de beste WK-prestatie van een Nederlandse vrouw in 45 jaar. Daarmee kwalificeerde ze zich voor de aankomende Olympische Winterspelen in Peking. Met van Zundert heeft Nederland eindelijk weer een deelnemer in het onderdeel kunstrijden. De laatste keer dat iemand uit ons land dat presteerde dateert uit 1976, toen Dianne de Leeuw zilver won.

Prestatiedruk

Vóór de start van deze winterspelen vindt het EK plaats, het EK loopt van 10 t/m 16 januari en is nu in volle gang. Het was donderdag de beurt aan van Zundert: zij eindigde als 27e na een val en ligt uit het toernooi. Want enkel de eerste 24 vrouwen in de uitslag rijden zaterdag het vrije programma. Ze kent daarmee geen goede generale repetitie voor de spelen.

Als we Joan Haanappel (voormalig kunstrijder en momenteel begeleider van Van Zundert met haar stichting) moeten geloven, is er te weinig rekening gehouden met de bijeffecten van de stroomversnelling waarmee de 16-jarige zichzelf heeft neergezet op het grote podium. “Er is de afgelopen tijd gewoon te veel op haar pad gekomen”, vertelt Haanappel, doelend op de media-aandacht. Het ontbreken van haar trainer en de details die bij een Olympische deelname om de hoek komen kijken. “We moeten haar niet als robot zien. Het is ook allemaal nieuw voor haar en haar familie; ook zij wisten niet exact hoe dit aangepakt moest worden. Dat had beter begeleid moeten worden, daarin zijn wij stom geweest. In die zin kwam het EK te vroeg voor de jonge deelnemer.”

De jonge Brabantse was zelf behoorlijk aangeslagen na de uitschakeling: “Ik baal er ontzettend van”, vertelde ze tegen de NOS. “Vandaag was de dag waarop ik beter wilde presteren en dat is er niet uitgekomen. Mijn hoofd is ontploft op een belangrijk moment. Bij mij is er ook weleens stress en spanning, maar dat weet ik dan om te zetten in presteren. Negen van de tien keer lukt me dat, maar vandaag niet. Ik ben niet altijd de Lindsay die zich overal onbevangen voordoet.”

Onderschat

Oud-kunstrijder Karen Venhuizen kan zich vinden in de woorden van Haanappel, maar blijft ook relativeren: “Er wordt altijd onderschat hoeveel er op je af komt en hoe veel impact dat op een persoon heeft. De EK-uitschakeling zal nu als een klap aanvoelen, maar de hoofdfocus moet weer vlug gelegd worden op de spelen. Die knop omzetten zal pittig zijn, gelukkig heeft Zundert een goed team om haar heen.” Ook de inspanning die geleverd wordt bij kunstrijden is iets wat maar weinig mensen zich beseffen, vertelt Venhuizen. “Je moet écht een alleskunner zijn. Bij kunstrijden worden kunst en sport samengebracht: het vergt muzikaliteit en elegantie, maar aan de andere kant heel is het ook heel erg technisch. Het is de meest uitzonderlijke en moeilijkste sport die er is.”, sluit Verhuizen af.