In de EU gelden vanaf dit jaar strengere regels voor pigmenten die gebruikt worden voor tattoos. Voor de meeste kleuren betekent dit dat deze niet meer zijn toegestaan. Dat heeft een grote impact op tatoeëerders, maar ook op de branche van permanente make-up.

Tattoos van tepels voor vrouwen die borstkanker hebben gehad, het verbergen van kale plekken voor mensen met alopecia, nieuwe wenkbrauwen voor oudere mensen. Het zijn maar een aantal tattoos die medisch pigmentisten zetten. Een belangrijk vak voor veel mensen dus, maar door het nieuwe verbod op pigmenten is het werk nu vrijwel onmogelijk om uit te oefenen, vertelt Janny Hanegraaf, medisch cosmetica specialist en eigenaar van Permanent Mooi.

“Wij voelen ons zwaar benadeeld,” vertelt Hanegraaf. “Halverwege december kregen wij pas definitief te horen welke pigmenten verboden werden.” Daarvoor was er geen duidelijke informatie beschikbaar. Janny Hanegraaf nam contact op met de overheid om uit te zoeken hoe het zat, maar zij wisten het vaak ook niet. “Dat is echt heel lastig, want je wil je klanten uitleggen hoe het nu allemaal zit. Maar ik wist het lang zelf ook niet,” aldus Hanegraaf.

Slechts drie weken voordat het verbod inging, werd het voor Hanegraaf pas duidelijk hoeveel kleuren verboden werden. Zo’n tachtig procent van de pigmenten waar de medisch pigmentiste mee werkt zijn vanaf 2022 niet meer beschikbaar, door het verbod. Enorm kort dag dus, vooral voor de hoeveelheid pigmenten waar ze mee werkt. “Ik werk meestal met zo’n tachtig verschillende pigmenten, voor allerlei haar- en huidskleuren. Ik kan al die kleuren niet zomaar vervangen,” legt Hanegraaf uit. Daar komt ook nog een grote kostenpost bij: “Ieder flesje kost twintig tot dertig euro, soms zelfs zestig euro. Dat zou ik allemaal weg moeten gooien.”

“Ik kan geen bedrijf voeren zo,” vervolgt ze. Door de lockdown is het bedrijf al grotendeels gesloten, voldoende vergoeding krijgen ze van de overheid niet. Nu zou deze nieuwe wet betekenen dat ze lange tijd haar werk niet meer zou kunnen doen. De nieuwe pigmenten zijn bij leveranciers nog niet beschikbaar en een pigment vervangen is niet zo snel gebeurd. Hanegraaf: “Zulke pigmenten moeten stabiel zijn, omdat je vaak over littekens of dunne huid tatoeëert. Ik heb daar veel ervaring in opgebouwd, maar met nieuwe pigmenten zou ik helemaal opnieuw moeten beginnen met het opbouwen van ervaring. Maar ik ga niet mijn klanten als proefkonijnen gebruiken.”

Het is namelijk enorm belangrijk voor haar cliënten dat de tattoos goed gezet worden en ze niet terug hoeven te komen voor een correctie. “Dit soort tattoos hebben vaak een groot psychologisch effect op mijn cliënten,” legt Hanegraaf uit. Ze zet onder andere tepeltattoos voor vrouwen die borstkanker hadden en hun borsten hebben laten verwijderen. “Zonder zo’n tattoo worden deze vrouwen iedere avond ermee geconfronteerd met wat ze meegemaakt hebben.”

Daarnaast is het gevaar van de pigmenten – namelijk dat het schadelijk kan worden als iemand het laat weglaseren – helemaal niet relevant voor medische tattoos. Hanegraaf: “Er is niemand die zo’n tattoo laat weglaseren, echt niemand.” De BoerBurgerBeweging diende kamervragen in over de gehele kwestie. Janny Hanegraaf hoopt hiermee dat het verbod voor haar deel van de branche uitgesteld of helemaal afgelast kan worden. “Dit verbod is niet eerlijk voor onze branche, maar vooral niet voor al die mensen die onze hulp nodig hebben.”