Bron: Tess Moelands

WK Twirl 2006 in Eindhoven MaaikeHees

Het WK Twirl komt in 2022 naar Nederland. Het evenement, dat vanwege de coronacrisis tweemaal uitgesteld werd, vindt tussen 28 en 31 juli plaats in Indoor Sportcentrum Eindhoven. Ondanks het lange wachten kijken de Nederlandse Baton Twirling Association als de deelnemers nog steeds uit naar het evenement.

Na twee jaar noodgedwongen uitstel vanwege de coronapandemie komt, zoals het er nu voor staat, het WK in juli naar Brabant. Doorgang van het evenement is echter ook in juli afhankelijk van de maatregelen die de overheid uitvaardigt. Ondanks deze onzekerheid bereidt de NBTA zich voor op een WK vol met herinneringen en hoopt dit jaar het evenement niet te hoeven annuleren. “We weten nog niet precies hoeveel landen er komen en of het überhaupt door kan gaan. Dat maakt het moeilijk op gebied van organisatie maar ook de aanvraag voor subsidies wordt er niet makkelijker op gemaakt”, verteld Yvonne Hartensveld-Israël, secretaris stichting EK/WK Twirl van de NBTA. “We moeten echt wel even een harde kop hebben. Nu kunnen we nog met gesloten portemonnees de hotels betalen en het zou fantastisch zijn als dat zo blijft.”

Wat is Twirling?

Baton twirling is een sport met verschillende disciplines en technieken. Een sporter laat bewegingen zien waarbij het draait om de baton. De baton is een metalen stok met twee rubberen knoppen. Een twirloefening wordt gemaakt op muziek en versterkt door dans- en turnbewegingen.

De weg naar het WK

De vereniging ‘Inspiration’ uit Voorhout heeft één team en een aantal solisten in de WK-equipe. Trainster Simone Soussani heeft samen met haar leden zoveel mogelijk motivatie proberen te behouden op weg naar het WK. “We hadden in de eerste lockdown nog wel veel motivatie en hebben veel buiten getraind. Het afzeggen van het WK was moeilijk, maar we waren ervan overtuigd dat het dan in 2021 zou plaatsvinden.” Gaandeweg bleek Corona ook in 2021 roet in het eten te gooien en het WK moest opnieuw worden afgelast. “Na dit nieuws hebben we ons WK-team op een laag pitje gezet. Met solisten zijn we in de lockdowns online gaan trainen. Dit was niet ideaal, maar we konden body- en batontechnieken trainen.”

De periodes waarin het mogelijk is om gezamenlijk te trainen zijn voor de sporters dan ook echt lichtpuntjes. “We halen onze motivatie uit fysieke trainingen. We kunnen dan trainen op muziek, met genoeg ruimte, maar nog belangrijker, we zijn samen.”

De bond blijft enthousiast

Op gebied van enthousiasme is ook bij de NBTA geen gebrek. Hartensveld-Israël is trots op alle alternatieven die hebben plaatsgevonden in het online sportjaar. “Je ziet dat topclubs enthousiast blijven en gewoon op parkeerplaatsen aan het trainen zijn. Ook zijn er trainingsprogramma’s ontwikkeld die online plaatsvinden. De NBTA heeft bijvoorbeeld workshops aangeboden waar topsporters aan deel konden nemen. Dit was supergaaf en zelfs sporters uit de VS sloten aan om workshops te geven. De leden hebben dus zeker niet stilgezeten”.