Steeds meer jongeren twijfelen om pensioenen op te bouwen. Het zelf beleggen van de pensioenpremie wordt vaak als alternatief gezien. Dat stelt Alfred Kool, die al 37 jaar actief is in de pensioenwereld.

Meer dan twee miljoen werkende Nederlanders betalen in 2022 meer pensioenpremie. Daarnaast stijgen de prijzen van consumptieartikelen, waardoor de koopkracht van mensen daalt. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieel Dagblad en PensioenPro.

Aantrekkelijk

Kool begrijpt goed dat jongeren hun pensioen op een andere manier willen verdienen in plaats van een groot deel loon af te staan. “Doordat pensioenen vaak negatief in het nieuws komen, beginnen jongeren te twijfelen. Je eigen pensioen regelen klinkt aantrekkelijker, maar is voor velen niet te doen. Als je zelf een pensioen bij elkaar wil krijgen door te beleggen heb je heel veel kennis over beleggen nodig. Pensioenfondsen beleggen voor honderden tot miljoenen mensen. Zij kunnen in verschillende aandelen of obligaties beleggen waardoor ze risico’s kunnen spreiden. Jongeren hebben dat budget niet”, stelt Kool.

Nieuwe regeling

Op 1 januari 2023 gaat er een nieuwe pensioenstelsel van kracht in Nederland. Mensen kunnen zelf gaan bepalen hoeveel ze willen sparen voor hun pensioen en hoeveel risico het pensioenfonds mag nemen bij het investeren.

Kool ziet voor- en nadelen bij het nieuwe pensioenstelstel: “De nieuwe pensioenregeling gaat zorgen voor veel schommelingen, maar maakt het voor jongeren wel interessanter. We moeten ook niet vergeten dat er geen land in de wereld is waar zoveel geld per hoofd wordt gespaard als in Nederland”, aldus Kool.