Tilburg- De koninklijke schaakbond Nederland organiseert op 20 januari 2022 een online Nederlands Kampioenschap schoolschaak. Iedere middelbare school mag meedoen, en leerlingen kunnen zichzelf gratis inschrijvenDe Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNS) is enthousiast over de mogelijkheden. 

‘’Online schaken is echt razend populair, dat merken wij de afgelopen jaren. Er zijn namelijk steeds meer jongeren die beginnen te schaken.’’ Stelt Erik van Breugel (55), werkzaam bij de koninklijke schaakbond. Volgens Van Breugel is het voor kinderen makkelijker om te leren schaken via een computer omdat het spel dan met de speler meedenkt. De kinderen kunnen tips krijgen tijdens het spelen en hierdoor leren ze het spel makkelijker.   

Ook is het spel volgens Erik een stuk toegankelijker wanneer het online plaatsvindt: ‘’Als je fysiek wil schaken dan heb je een tegenstander nodig. Wanneer je tegen een computer speelt, speel je tegen een andere online speler die door de computer wordt uitgekozen, of je speelt tegen een robot.’’ Van Breugel zegt wel dat het fysiek schaken tegen een echte tegenstander ook zijn charme heeft. Volgens hem geeft dat het spel een ander gevoel omdat mensen ook menselijke fouten maken, en bij een robot is dat niet het geval.   

De afgelopen weken waren er kwalificaties voor het NK, en de finale zal op 20 januari 2022 online plaatsvinden. De wedstrijden zullen dan live te volgen zijn via https://tornelo.com/chess/orgs/koninklijke-nederlandse-schaakbond  

 De Nieuwsredactie ging ook in gesprek met René Goossens (75) die al meer dan vijftig jaar schaakt. Goossens is als wedstrijdleider werkzaam bij schaakclub Het Paardje in Made en ziet de populariteit van het schaken onder de jeugd toenemen. Luister hieronder naar zijn bevindingen.