Sinds het nieuwe jaar valt Pathé Thuis officieel onder de bioscoopketen Pathé, maar ondanks de overname is het geen concurrentie voor de bioscoopketen. De filmdienst is overgenomen waardoor de inkomsten van Pathé Thuis ook naar de bioscopen zelf gaan. Door de verlenging van de coronamaatregelen, mogen de bioscopen niet open en is het online platform dus dé oplossing voor mensen die toch een thuisbioscoop avondje willen houden.

Toen Nederland op 18 december 2021 in lockdown ging, zat naar de bioscoop gaan er niet meer in. Bioscoopketen Pathé is voor de zoveelste keer hard geraakt door de beslissing van het kabinet, maar hebben nu wel een grotere buffer door de overname van de filmdienst. Met de online dienst kunnen gebruikers een film huren voor 48 uur. Voor veel filmliefhebbers is dat een uitkomst; ze kunnen nu de nieuwste ‘blockbuster’ op hun eigen TV kijken. Volgens Pathé Thuis zijn er door de lockdown meer mensen gebruik gaan maken van de filmdienst.

Pathé Thuis voor de gebruiker

Justin van Hoof maakt regelmatig gebruik van de filmdienst. Hij vindt het zeker in coronatijd een uitkomst. ‘’Nu ik niet naar de bioscoop kan, zoek ik naar andere manieren om films te kunnen zien. Ik heb een voorkeur voor het bezoeken van een bioscoop, maar ik vind het ook fijn dat ik niet het risico hoef te nemen dat ik meer dan dertig euro kwijt ben voor een film die tegenvalt.’’

Hij maakt ook gebruik van verschillende streamingsdiensten zoals Disney+ en Netflix. Ook wil hij, als de films goedkoper worden, meer gebruik maken van het online platform. ‘’Nu kijk ik af en toe een film die niet op de andere streamingsdiensten te vinden is. Eén film op Pathé Thuis kost me bijna net zo veel als een maandabonnement van een streamingsdienst.’’ Wel heeft hij het gevoel dat hij op de streamingsdiensten meer waar voor zijn geld krijgt.

Bioscopen

De bioscoopketen loopt niet alle inkomsten mis. In het buitenland zijn de verschillende Pathé bioscopen nog open, waar de keten nog wel geld mee verdient. Door de fusie van Pathé en de filmdienst is er ook een buffer opgebouwd voor de bioscopen wat tijdens de huidige lockdown erg prettig is.

Carine Bogaers is manager bij Pathé Stappegoor. Zij zegt dat mensen kunnen kiezen voor een avondje uit of een avondje thuis door de komst van de filmdienst. ‘’Wij geloven dat Pathé en Pathé Thuis elkaar juist kunnen versterken. Wel hopen we komend jaar meer events te organiseren, waardoor we de bezoeker een leuk avondje uit kunnen geven.’’ Dat Pathé Thuis de nieuwe toekomst wordt van ‘naar de bioscoop gaan’, denkt Carine niet. ‘’De bioscoop is het meest toegankelijke uitje en je kunt dus kiezen om écht naar de bioscoop toe te gaan of thuis de film kijken.’’