Het Stedelijk Museum in Coevorden opent vandaag voor één dag weer even de deuren. Directeur Rick Klaucken vindt het betreurenswaardig dat de culturele instellingen toch nog de deuren gesloten moeten houden. Daarom besloot Klaucken vandaag toch bezoekers te ontvangen. Niet als protest, maar als statement. 

Rick Klaucke, directeur Stedelijk Museum Coevorden Sake Elzinga

Na de persconferentie van afgelopen vrijdag werd duidelijk dat culturele instellingen nóg langer de deuren gesloten moeten houden. Dit vond Klaucken teleurstellend en onterecht, hij moest hier dan ook iets mee doen: “Als musea hebben wij gewoon bewezen dat we veilig openkunnen”, vertelt Klaucken. “De anderhalve meterregel, de mondkapjes, dat soort regels. Daar komt bij dat er geen enkele besmettingshaard in een museum is geweest. Dus daarom wilde ik daar wel een statement in maken.”

Toen Klaucken afgelopen zaterdag aankondigde vandaag de deuren open te zetten, waren de reacties grotendeels positief. Zo ook vanuit de gemeente. “Ik heb goed overleg gehad met de handhaving en die begrijpen heel goed dat wij dit als museum willen doen. Daarom hebben zij ons ook de ruimte gegeven, om vandaag open te gaan”, zegt Klaucken. Het museum hanteert dezelfde regels die ook in winkels worden gehandhaafd, dus geen QR-codes, maar wel anderhalve metermaatregel en mondkapjes. Klaucken: “Voor mij is er geen verschil tussen een commerciële en culturele doorstroom locatie.”

Blijdschap vanuit meerdere kanten                     

Het museum draait voornamelijk op vrijwilligers en deze zijn maar al te verheugt om weer even aan het werk te mogen. “Ze zijn opgetogen om weer even naar het museum te kunnen, weer met collega’s te kunnen spreken, maar ook met bezoekers”, zegt Klaucken. Hij vertelt zelf ook erg blij te zijn en dat hij dit zowel bij de bezoekers als bij de vrijwilligers ziet. Klaucken: “Toen ik de eerste bezoeker mocht ontvangen, zag ik de blijdschap en emotie bij haar, dat ze er weer even op uit kon gaan en daar doe je het dan toch ook wel voor.”

Klaucken kijkt vandaag niet naar het aantal bezoekers. “Ik heb besloten om er een gewone opening van te maken, dus geen speciale acties of letten op de hoeveelheid bezoekers. Ik wil vandaag gewoon op een normale en veilige manier open zijn en mijn statement maken”, vertelt Klaucken.