Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil binnen drie jaar stoppen met het injecteren van afvalwater in lege gasvelden in de Twentse bodem. Dit afvalwater is afkomstig van de oliewinning in Schoonebeek. Freddy Mensink van Stop Afvalwater Twente (SAT) strijd al 5 jaar tegen de injectie en heeft er een hard hoofd in.

“Dit soort berichten van de NAM kennen we, die moet je altijd met een korreltje zout nemen. En dat wordt nu ook al duidelijk als ik het tegenstribbelen uit Drenthe hoor. Allereerst moet daar de vergunning er nog doorheen komen. En tot die tijd verandert er voor ons nog niks”, aldus een sceptische Mensink.

Er zijn dan ook genoeg redenen voor hem om zo sceptisch te zijn. Zo geeft gemeente Emmen – waar Schoonebeek onderdeel van uit maakt – het volgende aan: ‘’Het initiatief voor het injecteren van productiewater in lege gasvelden in Drenthe is niet nieuw. Wel dat dit volledig naar Drenthe gaat en de termijn waarop dit moet gebeuren. De NAM is van oudsher een belangrijke economische partij in onze regio. We gaan dus graag het gesprek aan over de verdere plannen van de NAM en horen graag wat de situatie is, welke varianten er zijn en wat dit betekent voor onze gemeente.’’

8200 liter chemicaliën

Al sinds 2011 wordt er dagelijks een slordige 9 miljoen liter verontreinigd water in de gasbellen gepompt in het gebied rondom Oldenzaal. Van die 9 miljoen liter is zo’n 8200 liter puur chemicaliën.  Iets wat volgens Mensink direct moet stoppen. ‘’We zien allemaal de schade die de NAM al heeft berokkend in Groningen. We zijn dan ook bang dat door dit verontreinigde water er scheuren gaan komen in de gasbellen. Dat zal resulteren in aardverschuivingen, denken we. We zijn bang dat Twente een Groningen 2.0 wordt.’’

Dit water en de chemicaliën zijn nodig voor de methode waarop de olie gewonnen wordt. Doordat de olie in het Schoonebeekveld vrij dik is wordt er hete stoom onder in het olieveld gepompt. De ruwe olie wordt hierdoor vloeibaarder. Vervolgens wordt de olie van het water gescheiden zodat deze verwerkt kan worden tot het eindproduct. Het met de chemicaliën vervuilde water wordt via ondergrondse buizen naar Twente getransporteerd om daar ongefilterd de grond weer in te gaan.

Alternatieven

Gelukkig zijn er wel alternatieven voor het domweg in de aardbodem spuiten van het afvalwater. Zo zijn er oplossingen waardoor het afvalwater hergebruikt kan worden om de olie uit de grond te krijgen. Hiervoor moeten een paar dingen gebeuren. Het zoete water moet van de chemicaliën en het zoute water gescheiden worden. Het zoute water wat afkomstig is uit het olieveld kan weer terug de grond in. En het zoete water kan weer verhit worden tot stoom.

De huidige situatie

Het alternatief