Geschreven door: Sophie Everts

Na de persconferentie op 14 januari mochten afgelopen maandag de deuren van universiteiten en hogescholen weer open. De GGD heeft enkele dagen nodig om de maatregelen aan te passen op haar website. De regels kunnen daarom afwijken van wat nu op de website van de Rijksoverheid wordt gemeld. Dit lijkt enige verwarring te scheppen.

Sinds maandagochtend worden de looproutes op het hoger onderwijs weer bewandeld en zijn overal blauwe mondkapjes zichtbaar. Maar er is nog wat onduidelijkheid over de nieuwe maatregelen. Jelle Klip, coördinator van de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg, was verrast door het nieuwe advies om medische mondkapjes te dragen. “Ik begrijp dat er geen stoffen maskers gebruikt mogen worden omdat je je eigen besmetting niet kunt voorkomen. Maar type II maskers zijn op veel plaatsen uitverkocht en we weten niet wanneer ze weer op voorraad zullen zijn.”

Ook bij de studenten vallen de nieuwe maatregelen rauw op het dak. “Je moet nu ook echt overal en altijd een mondkapje dragen” vertelt Stefan. “Ik denk in principe dat niet heel veel mensen dat doen. Sommige docenten lijken er ook wel lak aan te hebben.”

Schoolvreugde

Ondanks de nieuwe maatregelen staan leerlingen en docenten te popelen om terug naar school te gaan. Docente Marieke Boerefijn is buitengewoon enthousiast om de leerlingen weer te zien; “Ik vind het fantastisch dat we weer naar school kunnen. Als de leerlingen elkaar weer kunnen zien, leren ze vanzelf bij, want dan wordt het echt leuk.”

De meeste studenten zaten een maand thuis sinds de aankondiging van de lockdown. Zij zijn opgelucht dat ze weer in een andere setting kunnen studeren. “Het is gewoon erg fijn om weer fysiek naar school te komen. Dat heb ik wel echt heel erg gemist.”